Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Напад с циљем окупације,позив из Београда зауставио терор

Ђурић: Напад с циљем окупације,позив из Београда зауставио терор

27. март 2018. Извор: Танјуг

Директор владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас да су албански сепаратисти у Приштини уз подршку међународних западних кругова, који подражавају самопроглашену независност, напали наш народ на северу покрајине са циљем да насиљем, терором и застрашивањем окупирају северно КиМ.

Фото: Танјуг

"Да није било једног позива из Београда, терор према Србима на Косову и Метохији би био настављен", рекао је Ђурић у обраћању, првом након што је јуче био ухапшен у Косовској Митровици и с лисицама на рукама спроведен у Приштину, а затим и до административног прелаза Мердаре.

Ђурић и представници Српске листе обратили су се новинарима после консултација са председником Србије Александром Вучићем.

Директор Канцеларије за КиМ је рекао да је његов долазак на Косово и Метохију био најављен на време, више од 70 сати пре скупа на којем је учествовао, у складу са свим споразумима и да је ноторна лаж да институције у Приштини о томе нису биле благовремено обавештене.

Ђурић је на прес конференцији рекао да су најаву доласка уредно најавили, у складу са споразумима и на време обавестили и међународне мисије и представнике привремене самоуправе у Приштини.

"Ноторна је лаж да нису благовремено обавештени о томе, јер смо више од 70 сати пре скупа послали најаву и поновили је више пута", подвукао је Ђурић.

Како је рекао, на јучерашњем округлом столу у Косовској Митровици требало је да се разговара како да се превазиђу проблеми који постоје између Срба и Албанбаца и како да се на миран и демократски начин дође до компромиса.

"У Косовској Митровици смо на слободан начин почели да разговарамо о будућности, а онда су на демократски изабране представнике Срба и голорук народ послали стотине до зуба наоружаних, не могу да их назовем полицијом, то је разуларена терористичка банда, да туку голоруке и ненаоружане људе, који су хтели да разговарају о будућности", рекао је Ђурић.

"То је срамота и оних који су то учинили и оних који су ћутали и прећутно се сагласили с оним што је урађено", поручио је Ђурић.

Он је истакао да је добро, иако је задобио неколико удараца.

"Поносан сам на Србе, на храбре мушкарце и жене који нису и неће поклекнути. Срби са КиМ и Србија ће наставити да се боре за оно што је њихово историјско право", рекао је Ђурић на конференцији за медије после састанка представника Срба са Косова са председником Србије.

Он је описао шта му се јуче догађало и како се с њим поступало.

"Кад су почели кундацима да бију посланике, обичне грађане, жене, да их шутирају, бацају шок бомбе, када су хтели да српске представнике, водајући мене као пса, вукући ме за кравату по земљи, да понизе, мислећи да тако могу да понизе Србију, након тога су ме ставили у један од транспортера", рекао је он.

Ђурић каже да су потом покушавали да га понизе на путу до Приштине, спуштајући му главу, правећи селфије са њим, држећи му калашњиков уз стомак, или претњом ножем...

"Певали су ''Алаху акбер'' и друге песме. Онда су ме извели из транспортера, провели кроз главне улице Приштине, ставили у подрум. Да није било једног позива из Београда насиље и терор према Србима би се наставили, а ја остао у Приштини, али се на томе завршило", рекао је он.

Навео је и да је у петак са Александром Вучићем био на састанку у Бриселу, када се, током разговора, насмешио на нешто што је изнела албанска страна, јер му је изгледало потпуно бесмислено, када је са те, албанске стране стигло "сиктање" и претње.

"Председник Вучић није то дозволио и сачекао је тај начин обраћања. Али, већ тада је било јасно у ком правцу ствари иду - да се обесмисли дијалог и поткопа шанса за постизање компромиса", рекао је он.

Најавио је да ће данас у Београд доћи један представник ЕУ и да ће о томе јавност обавестити председник Србије.

Ђурић: Шта да ме питају, кад су учествовали у догађају у КМ

Директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да га нико од предстваника међународне заједнице није питао шта се десило или како је после свих дешавања јуче на КиМ, али и упитао ко и да га пита и контактира, јер се то и догодило уз експлицитну сагласност дела међународне заједнице.

"Ко да ме контактира, пуна их је Митровица била јуче, а да не кажем колико страних обавештајних служби, колико војника ове или оне земље, припадника ове или оне међународне мисије има тамо", рекао је Ђурић.

Како је рекао они су одлично знали шта се спрема и шта се планира:

"Мислите да их је било брига".

Навео је и да ће и даље ићи на КиМ, да ће увек ићи док може да хода па и када не буде могао.

"Не ради се о мени већ о томе да је неко покушао да сломи наш дух, заустави нашу борбу" рекао је Ђурић.

Ђурић: О дијалогу одлучује Вучић

Директор Канцеларије За Косову и Метохију Марко Ђурић рекао је данас да ће одлуку о наставку дијалога са Приштином донети председник Александар Вучић.

Ђурић је на прес конференцији после консултација Српске листе с председником Вучићем рекао да су јучерашњи догађаји у Косовској Митровици били заправо "напад на процес дијалога", те да су Приштина и део међународне заједнице, "једни делима, а једни неделима", показали став према дијалогу Београда и Приштине.

Неко је желео, наставио је Ђурић, да обесмисли дијалог, поткопа сваку могућност компромисног решења зато што се плаше права и правде.

"Нема никакве сумње да је то тако - да онај ко се тако понаша о дијалогу ништа добро не мисли, ни о настојању да се неко решење нађе већ само стварање додатних проблема", рекао је Ђурић.

Овај напад, каже, јесте континуирани покушај кроз низ инцидената, напада и ситуација, као и измишљених разлога заузимања севера КИМ, како би се променила демографска слика и остварио шовинистички циљ оних који би да Срба на КиМ не буде.

На тај начин је одговорио на новинарска питања да ли Београд остаје у дијалогу.

"Што се разговора тиче, шта да вам кажем? Међународни представници који су ово дозволили и можда подстакли и свакако Приштина показали су шта мисле о овим разговорима", рекао је он на питање новинара албанске ТВ из Тиране.

На поновљено питање београдских новинара да ли Београд остаје у дијалогу, он је рекао:

"Оно што сте јуче могли да видите и у Приштини и у Косовској Митровици је став Приштине и дела међународне заједнице према дијалогу. Немам ту шта да додам. Једна страна је став показала делима, а једна неделима", рекао је он.

"Понављам - потпуно сам сигуран да се јуче све догодило уз експлицитну сагласност појединих кругова из међународне заједнице", рекао је Ђурић и навео да наша јавност то треба да зна и не сме да има дилему по том питању.

Прецизирао је да су неки прећутно прихватили оно што се догађало, а неки и - учествовали.

Ђурић је рекао да никоме у Приштини и међународној заједници није свеједно када се "извуче" Резолуција 12.44, Кумановски споразум. . . а и знају, додао је, да српски народ неће одустати.

Додао је и да није имао прилику да било са ким разговара из међународне заједнице, да очекује да ће данас бити неких разговора са високим званичницима ЕУ, али да што се њега тиче све што су имали да кажу рекли су тиме што су делимично дозволили, а делимично допринели ономе што се догодило.

Такође је рекао да је одлука политичких представника Срба о форимирању ЗСО мотивисана дубоким разлозима и потребом српског народа да оствари колективна политичка права.

"Права без кундака, дугих цеви, тираније.. И наравно да имају нашу подршку", рекао је Ђурић на питање новинара албанске телевизије из Тиране.