Насловна » Актуелно » Вести » Општине са српском већином на КиМ најавиле формирање ЗСО

Општине са српском већином на КиМ најавиле формирање ЗСО

28. март 2018. Извор: Танјуг

Одборници десет општина са српском већином на КиМ усвојили су данас једногласно закључке, којима најављују формирање ЗСО ако Приштина не предузме конкретне кораке у наредне три недеље, захтевају кажњавање налогодаваца напада на учеснике унутрашњег дијалога пре два дана и траже од међународних мисија да повећају будност и превентивно делују у случају напада на припаднике српског народа.

Фото: Танјуг

„Легални и легитимни представници српског народа општина Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток, Лепосавић, Грачаница, Ранилуг, Штрпце, Клокот, Ново Брдо и Партеш“ на заједничкој седници донели су закључак са три захтева.

„Уколико Приштина не буде спремна да у наредне три недеље почне да ради на формирању ЗСО, српске општине и институције ће саме почети формирање ЗСО, њених тела и институција. Ми смо спремени да на стварању статута ЗСО радимо у сарадњи са Београдом у Приштином онако како је предвиђено споразумом“, наводи се у првој тачки.

„Почетком рада на стварању ЗСО у том смислу сматрам искључиво јасно и јавно показану спремност да се на томе ради, не декларативно, али и не узимајући у обзир одлуке уставног суда којима су поништена 22 од 23 принципа за оснивање ЗСО. Такав покушај да се на томе ради би за нас значио исто што и неформирање и у том случају бисмо, такође, започели њено формирање на начин предвиђен споразумом“, најављује се у закључцима из Митровице.

Са састанка је упућен захтев да се налогодавци и извршиоци „терора над грађанима, представницима српског народа и медија од 26. марта најхитније процесуирају и казне, а министар унутрашњих послова и директор полиције поднесу оставке".

Такође позвани су међународни представници присутни на овим просторима, пре свега КФОР и Еулекс да повећају будност и превентивно делују у случају напада на српски народ и његове представнике у наредном периоду, јер је то обавеза која проистиче из њиховог мандата.

„За свако ремећење мира и угрожавање имовине и живота наших грађана сматраћемо их одговорним“, поручују општине са српском већином.

Усвајању закључака претходила су обраћања градоначелника, одборника и представника Канцеларије за КиМ, који су поручили да ЗСО није хир српских политичара, већ насушна потреба српског народа у покрајини и међународна обавеза.

Председник Српске листе и градоначелник Косовске Митровице Горан Ракић затражио је најпре да се аплаузом поздраве јунаци који су брутално пре два дана пребијени од стране „нинџа корњача“ само зато што су Срби.

Рекао је да су насрнули на људе који су се састали јер су желели да дају допринос решавању Гордијевох чвора, и помогну председнику Србије у потрази за трајним решењем.

Ракић је казао да су министри и посланции Српске листе дали све од себе да омогуће останак и опстанак Срба, те су ушли у владу како би урадили нешто у корист својих грађана, али пошто то није било могуће повлаче се из владе.

„Као апсолутни представник српског народа на КиМ Српска листа не види ниједан разлог да учествује даље у влади. Понашаће се у складу са интересима српског народа, јер коалиција више не постоји“, подвукао је он.

Ракић је казао да је Српска листа одлучила да, ако Приштина то не учини, формира ЗСО.

„То је обавеза Приштине и Брисела. ЗСО није уперена против било кога, биће институција и сервис грађана, и то свих грађана на Косову и Метохији“, нагласио је он преневши поруку председника Србије да неће дозволити никакве нове Олује и Бљесак.

Навео је да је једна од разлога што је акција покушаја окупације севера Косова прекинута била интервенција председника Вучића, те додао да је план био да се север окупира и Марко Ђурић држи у притвору 30 дана.

Поновио је позив Србима да не учествују у војсци Косова, јер је план Приштине да „удари брат на брата“:

„Не пристајте да будете њихови јаничари“, казао је Ракић.

Помоћник директора Канцелације за КиМ Петар Петковић истакао је да је дошао тренутак када је потребно да се сви ујединимо, када треба бити храбар и одлучан, када повлачење и узмицање није опција.

„Ово су дани када су храброст и одлучност чин одговорности и према сопственим животима и будућим генерацијама, али и према нашем трајном опредељењу да сачувамо мир, који је свима преко потребан. Председник Србије и Влада подржали су одлуку Српске листе да напусти косовску владу и да отпочне са процесом формирања ЗСО“, објаснио је Петковић.

„Српска листа учиниће да ово место постане симбол одбране достојанства и части српског народа, а не да постане симбол пораза и понижења, како су желели они који су пре 48 сати послали хорде албанских терориста да упадну на ово место и брутално изврше напад и насиље над учесницима унутаршњег дијалога и ухапсе Марка Ђурића, чија је жртва постала насветјији пример и инспирација за све нас да се још чвршће и снажније боримо за националне интересе“, рекао је он.

Петковић је додао да оптужбе за исхитреност и једностраност која ће се чути поводом одлуке Српске листе неће дићи само од стране Албанаца и оних који их подржавају, већ и дела политичара у Београду који неће и не умеју да погледају и сагледају шта се све дешава на простору КиМ, који су неосетљиви за проблеме и страх који Срби овде преживљавају сваког дана.

„Да ли сте ви непромишљени авантуристи када сте одлучили да формирате ЗСО, када они који су одговорни за то пре пет година не чине. Нисте нити можете да будете. У вашој одлуци не постоји ништа што је једнострано. Једнострана је одлука оних који су решили да суспендују формирање ЗСО“, уверен је он.

Петковић је истакао да Срби већ пет година инсистирају и траже формирање ЗСО зарад мира, стабилности у целом региону, али на то није било никаквог одговора, нити конкретног потеза.

„Нису хтели да нас чују пет година и због тога ће српски народ сам кренути у формирање онога што је договорнео пре пет година у Бриселу. На тај начин ћемо да одбранимо интересе које смо изборили у Бриселу. На тај начин ћемо сачувати и углед ЕУ која није била способна да свих ових година формира ЗСО. Већ дуго на нашу испружену руку Приштина одговара разним провокацијама, покушава да понизи Србе и Србију“, додао је он.

Петковић је истакао да ако овде на КиМ многе уједињује мржња према срском народу, српски народ уједињује братска љубав и јединствено које ће омогућити да победимо и изборимо се за живот достојан човека и нашу слободу у покрајини.

Далибор Јевтић, покрајински министар за заједнице и повратак, истакао је да је оно што се десило пре два дана не само да је кап која је прелила пуну часу незадовољства односа према свима нама, већ и кап која је у тој препуној чаши свима нама послала важну поруку – време је да као никада пре, сви Срби јединствено, без обзира на политичке различитости, размишљања јединствено и кренемо у оно што се зове демократска борба за достојанство, мир, за оно што је наш крајњи циљ - да Срба на КиМ буде више.

„Ниједна борба није лака, али када неко на онако бруталан начин удари на мир, а ми смо дошли у понедељак да разговармао о миру, показује да ће учинити све да до мира не дође. Нашим јединством као највећом снагом, даћемо одговор да не одустајемо и да се нећемо предавати никада“, нагласио је он.

Јевтић је истакао да постоји јединство Срба са целог Косова и Метохије.

Захваљујући председнику Вучићу на добијеној подршци критиковао је опозицију у Србији, која се, како је рекао, дрзнула да на ову несрећу коментарише на непристојан начин, те упутио питање да ли имају и мали осећања и разумевања за услове у којима живе Срби у покрајини.

„И њима ће наша јединствена порука са овог скупа бити најбољи могући одговор на те њихове непристојне коментаре“, нагласио је Јевтић.

Указао је да се Српска листа одлучила да се повуче из покрајинске владе, јер је то била једина могућа одлука у овом тренутку, и најављује да њени посланици неће ћутати, већ ће тражити одговорност за оно што је учињено.

„Тражићу одговорност и од њих, али и представника међународне заједнице. Свим Србима шаљем поруку да остану мирни и да се не боје. Колико год нас буду нападали бићемо све снажнији и јачи“, уверен је он.

Министар за локалну самоуправу у покрајинској влади Иван Тодосијевић поруцио је Србима на КиМ да буду уверени да це наша држава Србија да им помогне "и да це Бог поможи, јер су правда и право на нашој страни".

"Пет година откако се Бриселски споразум не спроводи, колико ми тражимо да се формира ЗСО. ЗСО је за нас кровно политичко питање", рекао је Тодосијевић и подсетио да је ЗСО медународна обавеза, а не хир Срба.

"Међутим запад и Приштина нису спремни да је формирају, а ЗСО се, нажалост, и данас користи за уцењивање Србије и Београда", рекао је он.

"Уколико запад и Приштина не желе да формирају ЗСО, имамо потпуно легитимно право да сами узмемо судбину у наше руке и сами формирамо ЗСО. Да сами одлучујемо о нашим животима", подвукао је Тодосијевић.

Срби су, додао је, одлуцни и поред притисака из Приштине и ЕУ.

"Чули смо да ће да нас хапсе. Нека нас хапсе, ако могу све нас. Ми смо опредељени за мир, наш став дијалог разговор и мир", рекао је Тодосијевић.

Посланик Српске листе Игор Симић истакао је да су Срби можда погрешили што пре пет година нису кренули у процес формирања ЗСО, када је било јасно да то Приштина неће учинити. Указао је да је више од 40 амандмана за унапређнеје положаја Срба одбачено у скупштини Косова, и да је Српска листа покушала да се бори да се што већи број сународника врати на своја огњишта, у чему због понашања власти у Приштини није постигнут успех.

„Када се све то имамо у виду зашто би били у влади ? Зашто да Срби дају легитимитет одлукама које наносе штету српском народу? По први пут у задњих пет година имамо савезника у Београду. Председник Александар Вучић по први пут жели да саслуша шта је то што ми предлажемо, а не каже шта је то што треба да радимо“, истакао је Симић.

Рекао је да је, посебно после догађаја од пре два дана, потребно да Срби буду даље сабрани.

„Желимо мир и дијалог. Хоћемо да дамо нови дух дијалогу. ЗСО је предвиђена једним међународним актом. А ви доносећи одлуку да сами формирано ЗСО, ако Приштина не уради ништа до 20.априла, нећете прекршити ниједан пропис“, објаснио је Симић.

Посланици Српске листе, према његовим речима, поручују да ће бити снажна опозиција свим предлозима покрајинске владе јер у овом тренутку она не ради у интересу Срба.