Насловна » Актуелно » Вести » Дрецун: Осуда насиља,Приштина да се посвети дијалогу

Дрецун: Осуда насиља,Приштина да се посвети дијалогу

30. март 2018. Извор: Танјуг

Актуелна безбедносна ситуација на Косову и Метохији оптерећена је изазовима и опасностима, погодним за изазивање инцидената привремених институција у Приштини, закључак је данашње заједничке седнице скупштинских одбора за КиМ, за одбрану и унутрашње послове и за контролу служби безбедности.

Фото: Танјуг

На заједничкој седници чланови одбора осудили су брутално насиље на северу покрајине против српског народа и незаконито хапшења Марка Ђурића 26. марта.

Председник Одбора за КиМ Милован Дрецун је након трочасовне седнице која је била затворена за јавност новинарима прочитао саопштење у којем се каже и да српски народ на КиМ не може у пуној мери да оствари личну и имовинску сигурност и пуну слободу кретања и настањивања за шта, како каже, пуну одговорност сносе привремене институције и међународно присуство на КиМ.

Наводи се да је на заједничкој седници констатовано и да ће Приштина у наредном периоду настојати да створи услове за наставак ангажовања својих специјалних јединица на северу КиМ.

"Сва три одбора осуђују брутално насиље специјалних јединица Приштине против српског народа на северу КиМ као и незаконито хаопшење Марка Ђурића", рекао је Дрецун.

Каже да скупштински одбори инсистирају да се привремене институције на КиМ посвете дијалогу, очувању стабилности и мира и стварању услова за безбедан живот свих без обзира на њихову националност.

Такође, наводи, инсистирају да Кфор и Еулекс створе услове за безбедан живот српског народа и њихово слободно кретања.

"Пружамо пуну подршку председнику Александру Вучићу и Влади Србије у настојањима да заштити српски народ и да се обезбеди мир и стабилност у јужној српској покрајини", каже Дрецун.

Заједничка седница три скупштинска одбора била је затворена за јавност јер су информације биле под ознаком тајности.

"Разматрали смо детаљне информације које смо добили о безбедносној ситуацији после хапшења Марка Ђурића", навео је Дрецун.

Информације су члановима одбора, додаје, доставили МУП, Министарство одбране, ВБА, ВОА и БИА.