Насловна » Актуелно » Вести » Вучић страхује од развоја догађаја на Косову и Метохији

Вучић страхује од развоја догађаја на Косову и Метохији

01. јун 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је веома забринут због последњих догађаја на Косову и Метохији, и да се плаши да су Албанци решили да уз нечију прећутну или суштинску подршку не само унесу немире и страх у Србе, већ и да предузму неке друге мере.

Фото: Танјуг

Он је подсетио да су немири и нереди били окидач за давање Косову независности, те нагласио да Албанци не раде ништа сами.

"Знам како је ишло до 2003. Тада смо имали усаглашену причу „стандарди пре статуса“. Стандарди ни тада нису постојали као ни данас. Некакав клик, окидач за давање такозване независности су били немири и нереди. У свему овоме ме брине то што знам да све ово што раде не раде сами", истакао је Вучић гостујући на РТС-у.

Рекао је да су изјаве Албанаца застрашујуће и додао да га брине апсолутно ћутање међународне заједнице.

"Они у лице кажу Европи и свету ''нас не интересује ЗСО, нас не интересује Бриселски споразум''. Они не желе да спроведу оно што је међународни уговор, а међународна заједница која је гарант, ћути и не занима их", критиковао је Вучић.

Када је реч о захтевима Албанаца везано за области енергетике председник Србије је поручио - "шта хоћете у енергетици“.

Подсетио је да у Бриселском споразуму стоји да треба наставити разговоре о енергетици, и да нису спроведене оне ствари које су договорене, а то је ЗСО.

"Они причају о споразуму који не постоји“, нагласио је председник Републике.

Подсетио је да је сваком европском лидеру донео Бриселски споразум и да они на то седе погледају у њега, па спусте главу или гледају у плафон, додајући да ЕУ има других већих проблема као што су односи са САД, Кином, али и ситуација у Италији.

Рекао је да се плаши да су Албанци решили, да уз нечију прећутну или суштинску подршку не само унесу немир и страх међу Србе, посебно повратнике јужно од Ибра, већ и оним што су радили Марку Ђурићу и неспровођењем истраге убиства Оливера Ивановића, унесу страх и у север, и онда у неком тренутку предузму неке друге кораке и мере.

Замолио је међународну заједницу да поведе рачуна о томе.

Вучић је подсетио на бројне инциденте који су се догодили у овом месецу, од 5.маја када је без разлога ухапшен Србин Дејан Славић из Обилића, преко статута Трепче који су послали у скупштину, па све до најновијег инцидента са нападом на бебу.

Када је реч о одржавању фестивала „Мирдрита“ у Београду Вучић је рекао да је то погодило многе грађане Србије и да је имао, поред осталих политичких расправа, о томе и расправу са старијим сином.

"Мислим да смо ми показали разлику којом не треба да се хвалимо пред међународном заједницом, али са којом грађани Србије могу да се поносе“, поручио је Вучић.

Он је казао да док се људи који иду на своја огњишта каменују и туку, ми пуштамо људе да долазе у Београд, а да не морају да говоре нарочито лепо о њему и Србији.

"Снага Србије је у томе да се не плашимо да чујемо било чије аргументе. Нападали су мене и руководство Србије и они који су протестовали, али и они који су учествовали на тој манифестацији. Ми се поносимо јер имамо ту врсту демократског капацитета, а неки други који имају широку подршку западног света не дозвољавају да се врате људи на огњишта и туку бебе. Наша полиција на нормални начин зауставила је људе. То је најбољи показатељ колико је Србија постала нормална и пристојна темља“, нагласио је Вучић рекавши да треба да се дичимо демократским капацитетом земље, и да не треба да се плашимо аргумената јер су они на нашој страни.

Када је реч о решењу косовског питања каже да се улаже огромна енергија у то, а не у преживљавање неког дана на власти, као што су чинили неки други.

"Немам ја 25 милиона евра као они који ме нападају и то само у имовини која је пријављена. Не интересује ме то, већ само да грађани Србјие живе боље“, нагласио је он.

Вучић је рекао да се ништа не крије од грађана, и да када буде постојало нешто конкретно нико неће ништа крити.

"Немојте да полазите од себе, а говорим о лажним аналитичарима и политичарима. Изаћићемо пред народ. Да ли ћемо добити подршку биће питање наше свести и одговорности. Ако желите да мењате Устав, а на европском путу ћемо то морати, неопходно је да идете на референдум и да се грађани изјасне“, објаснио је он.

Подвукао је да од народа нико ништа неће сакрити.