Насловна » Актуелно » Вести » Канцеларија за КиМ: Појачана настојања да се Срби застраше

Канцеларија за КиМ: Појачана настојања да се Срби застраше

03. јун 2018.

Талас напада на Србе и њихову имовину настављен је и синоћ правом похаром у Клокоту, у Косовском Поморављу, где је украдена крава и аутомобил Фиат пунто, а трећој породици лопови су покушали да одведу бика.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Чињеница да је ово само последњи у низу инцидената који се у последњих месец дана догађају готово свакодневно изазива додатну забринутост и оправдану сумњу да није реч само о деликтима из користољубља, већ да је реч о нечему много злонамернијем и опаснијем.

Сведоци смо појачаних настојања да се Срби застраше и испровоцирају како би се ситуација отргла контроли и добио алиби за ширу акцију против српског становништва на Косову и Метохији.

Уколико политичке и безбедносне структуре у Приштини не стоје иза ових провокација, очекујемо да надлежни органи одлучном акцијом утврде ко је одговорaн и да починиоце приведу правди како би се екстремистима упутила јасна порука да је угрожавање стабилности и мира недопустиво.

Најоштрије осуђујемо све покушаје дестабилизације ситуације на Косову и Метохији и наглашавамо да свако настојање да се решавање проблема са терена политике и дипломатије замени насиљем као средством за остваривање циљева не може никоме донети добро.

У општини Витина на КиМ ноћас две крађе српске имовине

У општини Витина на Косову и Метохији ноћас су се догодиле две крађе српске имовине и један покушај крађе, изјавио је данас председник привременог органа те општине Срђан Николић.

Он је за Танјуг прецизирао да је синоћ око 23.30 сати, Небојши Станковићу украден ауто "фијат-пунто", као и да је Зорану Нисићу украдена крава, а покушана је и крађа бика Данилу Стевићу.

Николић каже да су ово само неке у низу крађа и да су о свему обавестили Канцеларију за Косово и Метохију.

"Тражимо реакцију међународне заједнице да се стане на пут крађама и застрашивању српског народа на КиМ", истакао је Николић.