Насловна » Актуелно » Вести » Канцеларија за КиМ: Проналажење и кажњавање починилаца једини начин да се талас насиља заустави

Канцеларија за КиМ: Проналажење и кажњавање починилаца једини начин да се талас насиља заустави

04. јун 2018.

Свакодневни напади на Србе и њихову имовину на Косову и Метохији више нису серија изолованих инцидената, већ, по свему судећи, организовани терор, којим се прети не само нашим грађанима у покрајини, већ и нашој држави.

Фото: Канцеларија за КиМ

И поред наших сталних апела да се пружи шанса разговорима и мирољубивим средствима за решавање несугласицa, на терену имамо све фреквентније нападе – некада они имају појавни облик имовинских деликата, а некада су сасвим неприкривени напади из мржње, као у случају најновијег каменовања српских кућа у Косовској Витини.

Све чешће од оних којима је посао да се старају о безбедности свих житеља Косова и Метохије, уместо санкција за починиоце, добијамо гласно ћутање или непримерене јавне реакције, којима се напади релативизују и банализују на непристојан и циничан начин.

Проналажење и кажњавање починилаца једини је начин да се овај талас насиља заустави.

По ко зна који пут наглашавамо да је обавеза ове генерације да изгради однос поверења између српског и албанског народа и да створи услове за суживот, јер сваки други сценарио води нас у нове омразе и насиља.

Србија је спремна да искрено учествује у том процесу, али је спремна и да стане иза својих грађана на Косову и Метохији и њихових угрожених основних људских права.