Насловна » Актуелно » Вести » Канцеларија за КиМ: Вандали каменовали школу, зауставити насиље

Канцеларија за КиМ: Вандали каменовали школу, зауставити насиље

31. јул 2018.

Ноћас су у селу Рабовцe непознате особе каменовале зграду издвојеног одељења Основне школе „Браћа Аксић“ из Липљана, које похађају српска деца, при чему су разбијена четири прозора. Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије осуђује овај вандалски чин и позива безбедносне структуре у Приштини да пронађу и приведу правди починиоце који су каменовали школу, јер је то једини начин да се насиље и разбојништво зауставе.

Фото: Канцеларија за КиМ

Очигледно је да се ради о наставку организованог разбојништва, које има за циљ да изазове немир, страх и несигурност код српског станоништва на Косову и Метохији.

И док председник и Влада Републике Србије улажу максималне напоре да у се нашој јужној покрајини створе услови за заједнички живот и међусобно поверење између Срба и Албанаца, напади на Србе, на њихову имовину, цркве, здравствене и образовне установе су готово свакодневни.

Подсећамо да је у истој школи у овом периоду прошле године подметнут пожар, при чему је изгорела једна учионица, а починиоци до данас нису пронађени. Све то изазива забринутост и стрепњу, али и сумњу да се ради о настојањима да се Срби онеспокоје и испровоцирају, како би се добио алиби за неку опаснију акцију против српског становништва на Косову и Метохији.

Влада Републике Србије ће истрајати у настојањима да се на Косову и Метохији очува мир и и успостави сигурност и безбедност за све грађане, али ће исто тако истарајати и у намери да заштити своје сународнике и њихову имовину, поготово када се ради о објектима Републике Србије који су намењени деци.