Насловна » Актуелно » Вести » Љајић: Очекујемо данас реакцију Европске комисије поводом одлуке Приштине

Љајић: Очекујемо данас реакцију Европске комисије поводом одлуке Приштине

07. новембар 2018. Извор: Танјуг

Поводом одлуке Приштине да за десет одсто повећа порез на робу из Србије на тесту и испиту је Европска комисија и ми данас очекујемо меру или изјаву њиховог представника, јер ова одлука мора да буде суспендована ако Цефта постоји, изјавио је данас српски министар трговине Расим Љајић.

министар трговине Расим Љајић

Фото: Танјуг

Он је за ТВ Пинк рекао да се, ако се то не догоди, може констатовати да Цефта у оном облику у ком је формирана 2006. године више не постоји.

"Европска комисија мора хитно да реагује и да одговори да ли Цефта више постоји или не, и у ком саставу. Ако Косово овако унилатерално против две земље чланице Цефте уводи баријере, онда Косово не треба да буде део Цефте. Или смо сви у Цефти или да се каже да Цефта не постоји", рекао је Љајић за ТВ Пинк.

Додао је да Косово не може да буде део Цефте и да "користи њене бенефите", а да уводи мере како му "падне на памет", јер, како је оценио, то нису мере, већ "ограде и физичке баријере за слободну трговину".

Према његовоим речима, ова одлука привремених институција у Приштини мотивисана је из два разлога - политичког и економског.

"Политички да се демонстрира пред властитој јавности одлучност, јер сваки гест против Србије доноси политички поен и утиче на рејтинг. Економски разлог се крије иза ових политичких, а нису ни класични економски, већ интересни разлози различитих групација произвођача на Косову, који би повећањем ових такси спречили конкуренцију која долази из Србије и из тога профитирали", указао је Љајић.

Подсећа да се то догодило и с брашном, када су привремене приштинске институције одлучиле да уведу додатне таксе на брашно, након чега је брашно на Косову поскупело 30 одсто.

"Зато што је мања конкуренција и произвођачи са Косова су брашно могли да продају по већим ценама", објаснио је Љајић.