Насловна » Актуелно » Вести » Председник Вучић примио америчког подсекретара Хејла

Председник Вучић примио америчког подсекретара Хејла

08. март 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић примио је јутрос трећег човека америчког Стејт департмента, подсекретара за политичка питања Дејвида Хејла.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Главна тема разговора је ситуација на Косову и Метохији, пошто Хејл након Београда одлази у Приштину.

Хејл је уочи доласка у Београд рекао да постоји шанса да се ове године постигне договор Београда и Приштине, и нагласио да САД неће давати рецепт за решење.

Он је позвао на укидање такси које су власти у Приштини увеле на робу из централне Србије, повратак дијалогу и опредељеност миру, наглашавајући истовремено да САД неће давати рецепт за решење за које је рекао да "мора бити применљиво и на Косову и у Србији и мора допринети дугорочној стабилности региона".

Хејл је допутовао у Београд дан пошто је приштински парламент усвојио платформу за дијалог, која спречава могућност постизања компромисног решења.

Како је раније најавио Стеј департмент, Хејл ће у Приштини разговарати са приштинским лидерима о, како се наводи, "историјској шанси да се постигне свеобухватни споразум о нормализацији односа са Србијом", те о тражењу могућности за постизање договора.