Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Помоћ опстанку српског народа на КиМ приоритет у 2018.
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Помоћ опстанку српског народа на КиМ приоритет у 2018.

26. јануар 2018. Извор: Танјуг

Један од кључних приоритета државних институција у 2018. години биће помоћ опстанку српског народа на КиМ, изјавио је данас у Ораховцу директор Канцеларије за Косову и Метохију Марко Ђурић уз оцену да су образовање и здравствени систем стубови опстанка.

Фото: Канцеларија за КиМ

Ђурић, који је данас са министром просвете Младеном Шарчевићем обишао ораховачку Гимназију, ОШ "Доситеј Обрадовић" и ПУ "Ораховац" каже да ће се у том смислу радити на терену, више ће се улагати, али ће се и политичким путем радити на стварању бољих услова.

"Образовање и здравствени систем су стубови опстанка нашег народа на Косову и Метохији. Србија ће посебну пажњу посветити овим установама и институцијама. Сада имамо јединствену прилику да сви заједно урадимо нешто за народ на овом подручју", поручио је Ђурић.

Он је истакао да ће се радити на томе да се младим људима метохијског краја омогући запослење, јер је то, како каже, нужан предуслов да опстану.

"Ораховац и Велика Хоча су на неки начин, када је реч о опстанку Срба, синергијски повезани и мислим да ту можемо много тога да урадимо. Немамо више времена за губљење и сасвим сигурно ће у овој години посветити пуну пажњу у том смислу", рекао је он.

На питање новинара како коментарише то што је косовски премијер Рамуш Харадинај данас, такође, у посети Ораховцу, Ђурић је рекао да је "природно и нормално да свако брине о своме и да је најбоље када може у томе и да се сарађује''.

"Свака посета српских званичника у организационом и политичком смислу је компликована, али Србија неће одустати од бриге о свом народу на КиМ. Наши људи на КиМ желе да сачувају органску везу са Србијом и зато смо дошли да им пошаљемо поруку да Србија подржава њихов останак. Снажна подршка дрзаве залог и гарант будућности и опстанка и да ће се та подршка наставити'', рекао је Ђурић.

Према Ђурићевим речима, помоћ српском народу је укупни приоритет државне политике Србије за 2018. годину.

Он каже да је посета председника Александра Вучића покренула "талас и плиму жеља" институција, појединаца и привредника да се помогне народу на Косову и Метохији.

Посета Младена Шарчевића значи нову наду за образовне институције, каже Ђурић и додаје да министар просвете настоји да на КиМ подигне укупан квалитет образовног система.

Шарчевић каже да је њихов задатак данас био да се упознају са условима у којима деца уче и да им се омогући боља опрема, адаптација простора и све оно што је потребно за рад.

Министарство је, каже, обезбедило учила, рачунаре, намештај, као и смарт таблу за ораховачку гимназију.

Он је додао да ће школе у Србији имати партнерску установу на КиМ и као пример навео Змај Јовину гимназију која ће бити пријатељ са гимназијом у Ораховцу.

"Сматрамо да свака школа на Косову и Метохији треба да буде део јединственог образовног система Србије и да све реформе које се раде обухвате и школе на Косову и Метохији", рекао је Шарчевић.

У том смислу навео је да ће се установе у Ораховцу прикључити пројекту електронског дневника.

Покрајински министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић рекао је да је руководство гимназије и основне школе у Ораховцу обавештено да је уклоњена последња препрека да се обнови тај објекат како би деци и свима који раде у овој образовној институцији пружили боље услове за рад.

Он је навео да ће Министарство за заједнице и повратак са свима радити на обнови тог објекта и да ће санација школе бити обављена током летњег распуста.

"Добили смо сагласност и потребну документацију од општине, то јелепа вест пред Светог Саву и надам се да ћемо следеће године на овај дан посетити ђаке у реновираном објекту. Циљ нам је да побољшамо услове за рад и боравак деце и да се што више младих овде образује јер је то будућност и основа опстанка", поручио је Јевтић.