Насловна » Актуелно » Вести » Вучић о КиМ: Играмо шах без даме и топа
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић о КиМ: Играмо шах без даме и топа

27. фебруар 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да, када је реч о КиМ, ми играмо партију шаха без даме и топа и покушавамо да извучемо пат.

Фото: Танјуг

Истиче да је спреман да чује критику али да је важно наћи компромисно решење.

Вучић је подсетио да је Немачка признала независност Косова и да верује да га немачка канцеларка Ангела Меркел није критиковала јер је поштовала његову храброст да изнесе другачија виђења и решења која нису стереотипна.

"Ми играмо партију шаха без даме и топа и покушавамо да извучемо пат. Да нашег краља сатерамо у ћошак а да нам њихови пешаци не дозволе да се померимо и да извучемо реми", рекао је Вучић.

Додао је да је Србија у прошлости губила и да ништа није на нашој страни, као и да је тешко разумети примедбе у којима „кибицери не би да преузму одговорност већ чекају да будете поражени".

Додаје да не мисли да време ради за нас.

"Могу и да устанем од табле али замрзнута позиција нам неће вратити ни даму ни топа", објаснио је председник.

Упитан да ли види икакав помак по питању постизања компромиса у Приштини и како види њихове најаве о дипломатској офанзиви како би преосталих пет земаља ЕУ које нису признале Косово то учиниле, Вучић каже:

"То је смешно, то су њихове интерне игре."

Навео је да ће сутра у Бугарској, поред Могерини и других, вероватно разговарати и са Хашимом Тачијем.

"Мој посао је да радим за интерес грађана Србије, без обзира на изборе, кампању. Састаћу се са свима њима у Софији. Наш је посао да радимо своје. Што се тиче Приштине не видим снагу ни посвећеност. Ово је велики процес у коме ми морамо да размишљамо о себи, да видимо шта је то што је реално", каже Вучић.

Такође додаје да ако би се постигло компромисно решење са Приштином, којим ни једна ни друга страна не би биле сасвим задовољне, онда би у будућности на пример наша трговинска размена са Немачком могла да иде до 7 или 8 милијарди, смањила би се незапосленост, повећале плате.

Без споразума с Приштином, чека нас непробојни зид

Споразум с Приштином неопходан нам је како бисмо ишли даље ка ЕУ, како бисмо имали још више страних инвестиција, нових фабрика, више радних места и бољи стандрад, а у противном наићи ћемо, упозорио је, на природни зид, који се више не може пробити.

"Бићемо као Турска и Македонија" - овако је председник Србије Александар Вучић одговорио на питање Прве ТВ шта нас чека ако се не постигне правно обавезујући споразум о нормализацији односа с Приштином.

Упитан чекају ли нас неке санкције, рекао је да то што нас чека не би назвао санкцијама, већ природним зидом, који нећемо моћи више да пробијемо.

"Зашто не кажете и ви и сви други народу шта све нећемо имати и шта све нећемо моћи да имамо ако се не договоримо, а тај је договор могућ једино ако нађемо компромисно решење", рекао је Вучић за Прву ТВ.

Бићемо, ако не прихватимо, заглављени на европском путу, као Турска и Македонија, а не заборавите, додао је, да смо само од тренутка кад смо отворили преговоре удвостручили стране инвестиције.

"Можете да замислите колико би то било више кад нас улазак у ЕУ буде сасвим известан".

Па, додао је, не би Французи платили за Аеродром да нису видели Србију у Европи.

Он је подсетио да Немачка на правно-обавезујућем споразуму Београда и Приштине инсистира од 2008. године.

"Они инсистирају на томе од 2008. године, него су вас неки лагали у Србији да они то не траже. Никога нећу да лажем, они то траже. Ни данас нисам говорио да тече мед и млеко. Ми имамо другачије виђење о Косову: Они су признали независност Косова 2008. године", рекао је Вучић за Прву телевизију након сусрета са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

"Неће бити нимало лако, али пробаћемо да нађемо компромис. А шта је то што нећемо имати ако не направимо неку врсту компроса са Албанцима, што не каже неко? Бићемо заглављени на европском путу попут Турске, Македоније и других земаља које због политичких спорова заглављене", нагласио је Вучић.

Он је рекао да ће "самом најавом уласка Србије у ЕУ бити повећане директне стране инвестиције", а у супротном, каже "имаћемо безброј других проблема - правних и техничких, економских...".

Зато је, каже, све време инсистирао на неопходности компромиса:

"И нису ти разговори лаки и не свиђају се све моје идеје немачким домаћинима. Али, нисам ја овде дошао на кафу, јер кафу не пијем, нити канцеларка Меркел има времена за губљење. Нити сам дошао да видим Берлин", приметио је Вузчић.

А ако постигнемо компромис? На то председник Вучић одговара да се мора разумети да су за Србију "врата широко отворена".

"Остаје на нама да завршимо многе друге ствари, али све то је стоти део проблема са којим се суочавамо када је реч о КиМ", казао је.

Нагласио је и да би "Немачка волела да Србија има исти однос према Приштини као што има Немачка" и додао да ће "Немачка тешко да одустане од независности Косова".

Он је казао да Србија засигурно неће прихватити да јој се донесе неки готов папир и да то потпише, рекавши да је то данас јасно рекао и у Берлину.

На питање да ли можемо да добијемо гаранције да ћемо 2025. сигурно ући у ЕУ ако 2019. године потпишемо споразум с Приштином, Вућич је рекао:

"Уколико потпишемо тај споразум добићемо све гаранције, а гаранције које добијамо у Берлину су гаранције у које највише верујем".

На питање шта је сада на столу у преговорима са Приштином, Вучић је навео да ће народу о томе говорити почетком априла.

"Са канцеларком сам причао о свему. Папир је и даље бео, али свакаквих ствари ту има и разговарао сам са канцеларком Меркел о различитим модалитетима", рекао је он.

На наводе о "тајним преговорима", Вучић наводи да нема ничега тајног.

"Никада се нигде Тачи и ја нисмо састали, а да није под окриљем Европске уније. Некада је то случај у Бриселу, некада на неком другом месту у свету, али увек под заставом ЕУ и са европским посредницима", рекао је Вучић.

На питање да ли постоји неки позадински канал преговора, на нивоу невладиних организација, изасланика, да се говори о подели, Вучић наводи да о тим стварима не може да говори и да не може да их потврди.

Шта нас онда очекује у априлу и да ли је то можда референдум, Вучић је узвратио питањем - "А, о чему референдум?".

"Морам да изађем са нечим што Срби морају да разумеју, нешто што је реално и рационално и нешто што ће Срби понешто да добију, и не понешто него нешто значајно. Дакле, то је смисао, ако нема тога не разумем са чиме да идемо на референдум. Да прихватамо оно што су нам наметали и оно што нам је наметнуто. Могу да учествујем у програмирању компромиса, у борби против митолошког приступа решавању косовског проблема. Могу да се борим против оних који кажу да је Штимље колевка српске цивилизације, а у Штимљу нема ниједног Србина", додао је председник Србије.