Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Тражићемо објашњење од Могерини
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Тражићемо објашњење од Могерини

19. април 2018. Извор: Танјуг

Србија ће од представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини тражити објашњење за похвале које је Приштина добила у извештају Европске комисије о напретку због тога што планирају Заједницу српских општина, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он је истакао да је прошло пет година од потписивања Бриселског споразума и оценио да је Међународна заједница хтела да Заједница српских општина буде формирана то би се до сада десило.

"Пет година ништа није урађено, а сада похваљују Приштину само зато што је замахала неким папиром. То јасно показује да изостаје суштински, прави притисак на Приштину", рекао је Ђурић за ТВ Прва.

Он је додао да ће са Могерини разговарати и о другим темама везаним за КиМ, те да ће се говорити о једној од најнеуспешнијих мисија ЕУ, а то је мисија ЕУЛЕX-а и многим другим стварима.

Ђурић је поновио да ће Срби чекати рок од три месеца који је Приштина дала за формирање ЗСО, али и да ће користити своје законско право и да ће данас бити одржан састанак управљачког тима ЗСО у Звечану.

"Срби поштују Бриселски споразум када данас сазивају управљачки тим да разговарају о формирању ЗСО и то је њихово право. То није једнострани потез и покушај да се уради било шта изван онога што је договорено", нагласио је Ђурић.

Он је додао да је управљачки тим предвиђен и да је ЕУ рекла да од 4. априла он може да функционише у пуном мандату.

"Управљачки тим се састаје и послаће јасну поруку какву ЗСО Срби виде, да је то Заједница каква је договорена у Бриселу, а не како Албанци покушавају да пониште и смање кроз одлуке свог Уставног суда", истакао је он.

Упитан да ли очекује да ће Приштина испунити обећање он је рекао да од Приштине не очекује ништа, да је први рок за формирање био у мају 2013. године, а да је сада мај 2018. године.

"Да су било шта хтели да направе, направили би. Они се претварају да желе ЗСО, а по много чему што раде на терену често ми се чини да се претварају да хоће нормалне односе. Људи који желе нормалне односе, који хоће искрено помирење не малтретирају, не газе демократски изабране представнике", рекао је Ђурић.

Србија је, како је рекао, настојала да сачува мир и стабилност, да ће тако и наставити, јер је циљ да српски народ на КиМ буде безбедан.