Насловна » Актуелно » Вести » Брнабић: Компромис једино решење, независност није на столу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Брнабић: Компромис једино решење, независност није на столу

01. новембар 2018. Извор: Танјуг

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је за ББЦ да је компромис једино могуће решење у дијалогу Београда и Приштине, а да компромиса, по њеном личном мишљењу, не може бити без разговора о територији.

Председница Владе Србије Ана Брнабић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Брнабић је рекла да једини могућ исход дијалога мора бити компромис, а то значи да обе стране нешто добију, али и нешто изгубе.

"Београд је спреман на компромис. Компромис се може тицати и територије. Да будем потпуно искрена, ја мислим да компромиса не може бити без разговора о територији, али то је само моје лицно мишљење", рекла је Брнабић за британски јавни сервис.

Она је нагласила да је Косово увек било и јесте део територије Србије, те да су тамо сви наши најважнији манастири и цркве.

На питање да ли се слаже да се Србија "није баш најбоље односила према Косову 80-их година 20. века", Брнабић је рекла да све зависи на који део историје се фокусирамо.

"Могли бисмо да се сложимо да Косово није баш ни најдивније водено од стране привремених институција у Приштини у последњих 10 година. Хајде онда да се вратимо 10 година уназад. Ми желимо да гледамо у будуцност”, поручила је Брнабић.

Она је истакла и да није тачно да је признање такозване независноти Косова услов за прикљуцење ЕУ, јер пет земаља Уније не признаје Косово - Шпанија, Румунија, Словачка, Грчка и Кипар.

“Тако да такозвана независност Косова апсолутно није на столу”, подвукла је Брнабић.

Према њеним речима, оно што је "на столу" је да треба да се дође до дугорочног и одрживог решења, јер ЕУ неће да увози замрзнуте конфликте, са чим се она, каже, потпуно слаже.

“Делим то мишљење са ЕУ и ја бих се исто водила тиме, када бих била на њиховом месту - да државе кандидати не треба да имају замрзнути конфликт на својој територији”, додала је премијерка Србије.

Брнабић је истакла да је Београду компромис у интересу и да је потребно да се настави све оно што је започето 2014. године - отварање нових радних места, бољи квалитет живота грађана, транспарентна и ефикаснија јавна управа…

Она је, међутим, указала да ће све те реформе бити узалуд, ако на својој територији имамо замрзнути конфликт.

“Оно што је сада на снази је замрзнути конфликт, а ако желимо да напредујемо даље са конфликтом, како сама рец каже, то није могуће. Не желите да имате конфликт на својој територији, јер тако никако нећемо моћи да напредујемо и нећемо бити конкурентни са осталим земљама у 21. веку, а то је оно што Србија жели”. рекла је Брнабић.