Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Нећемо дозволити никоме да нападне наш народ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Нећемо дозволити никоме да нападне наш народ

22. фебруар 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Врњачкој бањи да сваког дана на КиМ српском народу прете, а порука Србије је да ће чувати мир и стабилност, али да то нико не треба да схвати као знак слабости јер Београд неће дозволити никоме, па ни Приштини, да нападне наш народ.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је, обраћајући се грађанима на Променади у Врњачкој бањи на почетку обиласка Рашког округа, казао да нема никакву бојазан што се тиче економије Србије, али да га брине политичка ситуација у региону.

„Имамо у Приштини људе који се понашају неодговорно, нису испунили што пише у Бриселском споразуму. Једину обавезу Заједницу српских општина, а после тога увели су таксе од 100 одсто на српску робу желећи да униште српски народ на КиМ, да га протерају са својих вековних огњишта, али и да нанесу економску штету Србији. Ми ту штету можемо да истрпимо, али нећемо одустати од националних и државних интереса“, нагласио је он.

Вучић је рекао да се Србија нимало не јуначи, као неки раније који су се јуначили а онда бежали главом без обзира.

"Сваког дана нам прете уједињавањем Косовске Митровице, наша порука је јасна - чуваћемо мир и стабилност, немојте да помислите да је то знак слабости, нећемо дозволити ни вама ни било ком другом да нападнете наш народ", порука је Вучића.

Вучић: Срби да се не прикључују албанској војсци на КиМ

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас, након разговора у Рашкој са представницима Срба са КиМ , да Албанци желе да укључе што већи број Срба из косовског поморавља у косовску војску и позвао их да се не одазивају.

"Сада им иду конкурси за косовску, односно албанску војску и нарочито на томе инсистирају у косовском поморављу у српским селима, од Горњег Кусца до Новог Брда, до Пасјана, Партеша, Доње Будриге и другим. Хоће да покупе највећи број Срба за косовску војску", рекао је Вучић у изјави за Прву.

Каже да им је поручио да Србија и Срби не могу да прежве ако иду једни на друге и замолио их да не приступају и не учествују у албанској армији на КиМ.

"Видећемо да ли ће се Срби одазвати или не", додао је он.

Такође, каже да је први пут чуо од људи из Штрпца и Грачанице да имају све већих проблема са допремањем намирница из централне Србије, као и да чак и на северу КиМ има проблема, јер Албанци организују пограничну полицију да проверавају како је роба стигла и отимају је.

"Наш посао је да се боримо о борићемо се да људи преживе", казао је Вучић.

Додао је да Срби на КиМ лоше реагују на изјаве из Приштине које стижу ових дана, а резултат су нервозе албанских лдиера.

Зашто у Приштини више не помињу ни Милошевића, једини непријатељ им је Вучић

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да потпуно разуме зашто је сада највећи непријатељ косовским Албанцима - зато што на њихове ирационалне поруке одговара рационалним порукама, а на поруке сукоба - порукама мира и стабилности.

"Обезбедили смо већи углед за земљу у свету, а ја сам се нашао на црној листи албанских политичара. Не помињу више ни Милошевића, ни било кога другог, једини непријатељ им је, како каже Кадри Весељи, Александар Вучић. Разумем и зашто - јер на њихове ирационалне поруке одговарам рационално, а на њихове поруке сукоба порукама мира и стабилности. И наставићу да тако одговарам", каже Вучић.

"А, наставићу и да јачам Србију, а не да је слабим, као што је био случај у прошлом периоду", истиче Вучић.

Упитан у Рашкој зашто је њему, кога критикују због Косова, остављен "врућ кромпир" у рукама, кад је још Зоран Ђинђић пре толико година говорио да Косово "клизи у независност", Вучић каже да се не треба секирати због небулозних коментара и бесмислених тврдњи појединих људи који немају никакву одговорност.

"Наш посао је да будемо одговорни, да народу говоримо истину, да се боримо за интересе и то људи умеју да препознају. Кад сте њих могли да видите, као што сте нас видели, да у Минхену бране интересе земље на великој сцени међу светским званичницима?", упитао је он.

Вучић: Приштина води у лошем смеру, а Београд би да окриве

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Рашки да га брине што неодговорни људи у Приштини могу да предузму неке даље мере које могу да нас одведу у веома лошем смеру.

Вучић је, на питање о новим изјавама Рамуша Харадинаја и Кадрија Весељија, казао да разуме њихове мотиве и објаснио да они хоће да направе такву ситуацију да Србија буде одговорна и да буде кривац за лоше стање.

„Свету је сада јасно ко је крив и ко не жели дијалог. Разумем их сасвим и зашто им смета снажнија Србија, коју не могу да газе и понижавају као раније“, нагласио је он.

Најновију изјаву Харадинаја да нема укидања такси, и да су оне битније и од дијалога, Вучић је, каже, очекивао.

„Није случајна његова жеља да ме сруши са власти, а није то само његова жеља, већ је и Весељи о томе говорио. Прошло је већ два месеца од када је најавио Харадинај да ће ме срушити, изгледа да сам мало тврђи орах, али можда то буде после три месеца“, казао је он.

Указао је да можда у Приштини рачунају на провокације или да више у Београду нико не буде заинтересован за Косово, али, како је нагласио, ми то јесмо.

„Не брине ме шта говоре о мени и таксама, већ што ирационални и неодговорни људи могу да предузму неке друге мере које могу да нас одведу у веома лошем смеру“, казао је он.

Истакао је да није нарочито заинтересован за њихову вику и дреку, а још мање уплашен.

„Са неодговорним људима не знате никада какве мере би могле да буду. Ја их наслућујем и надам да ће људи у међународној заједници показати озбиљност“, поручио је он.

Вучић је подсетио да су велике западне силе признале независност Косова, да је оно њихово чедо, које је постало сада дериште које може да прави свакојаке глупости, и да ће га опет чувати и тражити разлоге да окриве Србију.

„У томе је тежина нашег положаја. Зато морамо да будемо десетоструко мирнији и сталоженији, да сачувамо своју позицију“, рекао је он.

Вучић: Посету КиМ кад се смање тензије

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас да неће унапред најављивати датум посете КиМ у оквиру кампање Будућност Србије, јер се нада да ће поједини проблеми око КиМ бити ускоро решени, али и да не би стварао проблеме Србима са албанским властима.

Вучић је на питање новинара како је протекао састанак са представницима Срба и када ће отићи на КиМ, изразио наду да ће нешто од проблема бити решено, како би се смањиле тензије.

"Не бих да направим људима веће проблеме са албанским властима, зато нећу сада о времену и датуму посете КиМ", додао је Вучић.

Каже да је са Србима на КиМ разговарао о свим проблемима и да су му први пут жалили људи из Штрпца и Грачанице да нема робе из централне Србије, пошто су Албанци ангажовали пограничну полицију са циљем да смањи српску робу на рафовима, чак и у општини Лепосавић.

Навео је да ће Србија молити западни свет да изврши притисак на своје "чедо" и своје "миљенике" на КиМ.

"А, ми ћемо да се држимо одговорно и да проналазимо начине и путеве за снабдевање робом за наш народ", додао је Вучић.

Каже да је на састанку замолио све Србе да не учествују у косовкој војсци и да размисле зашто је формирана, које су потребе и намере оних који су је формирали.

Додао је да се на Србе у косовском поморављу врши велики притисак у том смислу и изразио наду да ће Срби успеди да се одупру.

"Ионако нас је недовољно и не треба нам било какав српски сукоб", нагласио је Вучић.

Грађани знају како се троши новац за КиМ

Грађани на Косову и Метопхији одлично знају ко их је пљачкао и поткрадао, а ко поштено и одговорно ради, чинећи све да они могу да преживе и опстану на својим огњиштима, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

На питање шта се данас дешава са контролом новца за КиМ, имајући у виду да је јачу контролу најавио док је био потпредседник Владе, Вучић је новинарима у Рашкој рекао:

"Мислим да грађани данас добро знају како се троши новац на КиМ. Од нас нико није куповао бунде од пара народа са Косова и Метохије, као што су то радили данашњи опозициони лидери, док су тај посао обављали, нити смо се богатили да би нам данас држали патриотске придике о КиМ. Питајте правосудне органе, постављене реформом из 2009, зашто многе од тих ствари нису процесуиране."

Како је додао, посебно ће тражити податке како и колико је трошено у тим годинама, а како се то чини данас, са, како каже, посебним акцентом на контролу трошења новчаних средстава данас.

Вучић Харадинају:Србија је тврђи орах него што сте мислили

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас Рамушу Харадинају да се он не би кладио да ће тако лако да сруши Србију као што је планирао.

„На страну, господине премијеру чега год хоћете, да вам кажем да ваша изјава да никада нећете укинути таксе показује само вашу бахатост и нервозу“, нагласио је Вучић на скупу у Краљеву, у овкиру кампање Будућност Србије.

Подсетио је да је Харадинај најавио пре 43 дана да ће га срушити на власти на београдским улицама.

„Тим таксама наштетићете свом народу. Не бих се кладио да ћете тако лако да срушите Србију као што сте планирали. Србија је мало тврђи орах него што сте мислили“, рекао је Вучић.

Истакао је да се управо због Косова и Метохије и што је Србија урадила све што су биле њене обавезе појачава притисак на нашу земљу.

„Чули сте Кадрја Весељија, незваничног ''команданта Косова'', да је рекао да не зна да ли је бољи Рамуш Харадинај, Хашим Тачи или Иса Мустафа, али да зна да је за њих најгори и једини непријатељ Александар Вучић. Нисам због тога срећан, јер су то опасни људи и разумео сам поруку, али сам помало, пред вама, поносан, јер знам да они толико мрзе оног који чини добро српском народу“, подвукао је Вучић.