Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Вучић у Берлину добио прилику да изнесе став Србије
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Вучић у Берлину добио прилику да изнесе став Србије

02.мaj 2019. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије Владе Србије за КиМ и потпредседник Главног одбора СНС-а Марко Ђурић захвалио је данас у име владајуће странке и председника Србије Александра Вучића организаторима самита у Берлину, Ангели Меркел и Емануелу Макрону, јер су, како како је рекао, на врло озбиљан начин припремили тај самиту и дали прилику Вучићу да изнесе позицију Србје.

Марко Ђурић

Фото: Танјуг

"Хвала им на прилици да Србија и председник изнесу позиције Србије. Оно што је резултат, оно што је остало као утисак, то је прилично јасна слика о томе шта нам ко у региону мисли и како ко у региону намерава да се односи према Србији и њеним интересима, и правима и положају Срба у региону", истакао је Ђурић.

Он је оценио да је нажалост било мало позитивних порука на самиту, већ напротив, пошто су поруке из Приштине и Тиране биле "практично језиве", потпуно против дијалога и циљева, као што су нормализација односа и други циљеви.

"Много је јасније након самита у Берлину какве су праве намера појединих лидера у региону и праве намере појединих држава", навео је Ђурић.

Он је, међутим рекао и да није, ипак, све било тако црно, и навео да је држање Словеније и Хрватске било коректно, као и Црне Горе.

Србија је с Вучићем на челу и премијерком Аном Брнабић врло озбиљно и језгровито и одлучно заступала наше позиције и приступила је озбиљно и одговорно, додао је Ђурић.

"Ми се ни са ким нисмо свађали, али наша делегација је свакоме пружила јасне и директне одговоре на покушаје да се недавна историја прикаже у лажном светлу и да се Србија прикаже као кривац за таксе и друге ствари у региону, али смо недволис и јасно", рекао је Ђурић.

Ми ћемо наставити да се према питањима у региону понашамо озбиљно и одговорно и озбиљно ћемо се припремати за будуће активности, поручио је Ђурић.

Ђурић: Вучић има важне састанке идуће недеље

Председник Србије Александар Вучић ће већ у току наредне недеље наставити важне дипломатске контакте и учестовати на самиту у Тирани у оквиру процеса Брдо Бриони (8. и 9. маја), пренео је данас новинарима директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић.

Ђурић је нагласио да ће ти састанци бити још једна прилика да Србја покаже своју опредељеност за грађење нормалних односа у региону.

"Следеће недеље можемо да очекујемо наставак Брдо Бриони процеса, одржаће се још један самит тог процеса у Тирани, уз учешће највиших представника Србије, уз учешће Вучића. У наредним данима можемо да очекујемо и састанак председника Вучића с (потпредседником италијанске владе) Матеом Салвинијем, који је несумњиво један од водећих политичких лидера не само у Италији него и у Европи", рекао је Ђурић на конференцији за медије.

Истакао је да су ти састанци од изузетног значаја за укупан међународни положај Србије.

"И они ће бити још једна прилика да Србија искаже јасну решеност и опредљеност за грађење нормалних односа у региону, али и да пошаље снажну и континуирану поруку свим чиниоцима у међунарондној заједници да интересе Срба на КиМ не може да гази било ко и да интересе Србије у дијалогу са Приштином не може да гази било ко", навео је Ђурић.

Он је истакао да је, пре свега, потребно да се ради на примени оног што је раније договорено, као што су споразум ЦЕФТА из 2006. и други споразуми да би се створили било какви предуслови за напредак у дијалогу.

Ђурић: До 6. маја разговори са представницима Срба са КиМ

Директор Канцеларије Владе Србије за КиМ и потпредседник Главног одбора СНС-а Марко Ђурић најавио је данас да ће до 6. маја бити вођени разговори с политичким представницима Срба са КиМ и да ће у наредном периоду бити одржан и шири састанак са њима, вероватно уз присуство председника Србије Александра Вучића, на коме ће бити донете одлуке по питању такси Приштине на српску робу.

Ђурић је тако одговорио на конференцји за новинаре на питање да ли ће 6. маја бити одржана седница Председништва владајуће странке зато што је тада пола године од увођења такси Приштине и да ли ће бити донета одлуку о потезима Србије по том питању.

"Ми ћемо и наредних дана и до 6. маја разговарати с политичким представницима Срба са КиМ о укупној ситуацији и сигурно је да ћемо у наредном периоду, не могу датум да вам кажем, одржати значајно шири састанак с њима уз учешће вероватно и председника, и онда ћемо као што смо тада и договорили, донети одлуку о даљим корацима у том погледу", рекао је Ђурић.

Он је истакао да је јасно да Приштина ништа не поштује и да нема ни намеру да поштује и да се сада опет хвале ко се први сетио да се уведу таксе на српску робу и да ни међународна зајендица није применила мере да би изврсисла притисак на Приштину.

Јасно је да ситуација по том питању није добра, додао је Ђурић.

Ђурић: Чије фирме профитирају од такси на српске производе

Директор канцеларије Владе Србије за КиМ и потпредседник Српске народне странке (СНС) Марко Ђурић изјавио је данас да је српској економији увођењем косовских такси нанета штета од више од 500 милиона евра на годишњем нивоу и упитао Приштину ко је одговоран за шверц на територији КиМ и чије фирме профитирају од такси на српску робу.

Ђурић је на конференцији за новинаре истакао да је неистинита изјава косовског председнка Хашима Тачија да је штета од такси свега неколико милиона евра.

"Настојања да се та штета умањи како би се умањио притисак који Приштина трпи од дела међународне зјаеднице, нису ништа друго него извртање стварности и нетачно приказивање чињеница", рекао је Ђурић.

Он је додао да би Тачи и други представници Приштине требало да, уместо што умањују штету које њихове мере наносе односима Срба и Албанаца и српској економији, требало да понуде одговор на питање ко је одговоран за шверц на територији Косова, о којем је говорио и Тачи.

"Пошто Тачи помиње канале за шверц, који постоје, потребно је да неко од надлежних органа, било привремених институција самоуправе у Приштини или других држава које учествују у окружењу у таквим активностима, понуде одговор на питање ко омогућава да се преко територије Северне Македоније шверцују оргомне количине робе на подручје јужне покрајине и чије су фирме, блиске којим политичарима на КиМ, главни профитери од антицивилзиацијских такси на српску робу", рекао је Ђурић.

Он је истакао да нечије фирме од тога "дебело" профитирају.

"Убеђен сам да оваква активност није могућа без сагласности појединих државних органа, можда и неки државни органи у Северној Македонији треба да кажу како је то могуће да се преко њихове територије шверцује роба, чије фирме то раде и који политичари на КиМ су у то уплетени и како се та делатност обавља", упитао је Ђурић.

Срамно довођење Београда у везу са убиством Ивановића

Директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић оценио је данас да су срамни покушаји појединаца да имплицитно оптуже власт у Београду за убиство једног од лидера косовских Срба Оливера Ивановића, због различитих ставова током кампање за локалне изборе на КиМ 2017. године.

"То је срамно, доводити у везу чињеницу да смо имали различите ставове о једном локалном изборном питању са убиством једног човека", поручио је Ђурић на конференцији за медије у седишту Српске напредне странке (СНС) у Београду, на констатацију новинара да је Ивановић својевремено етикетиран као "непријатељ српских интереса на КиМ".

Ђурић је рекао да је Оливер Ивановић три и по године био у затвору и да су за то време и председник Србије Александар Вучић и Канцеларија за КиМ на најексплицитнији начин позивали на његово ослобођење.

"А примећујем да многи воле да издвоје период у вези с локалним изборима на КиМ, када се ја нисам слагао с његовим концептом како Срби треба да изађу на локалне изборе, да то издвоје из контекста и онда имплицитно оптуже да смо ми криви за његово убиство", истакао је Ђурић.

Он је додао да је то срамота и да то неко ради како би добио јефтине политичке поене на дискредитацији некога ко се бори за КиМ, као што се бори Александар Вучић и други којима је стало да српски интереси буду сачувани на КиМ.

"Оставимо на миру и породицу и све друге и покојног Оливера, немојте да уплићемо ту тему у дневну политику. То је моја порука свима који у политичком животу на дневном нивоу воле да користе ту тему на бизаран и непримерен начин", рекао је Ђурић.

На питање да ли државни врх етикетирањем појединих новинара који раде на северу КиМ угрожава њихову безбедност, он је рекао да има утисак да постоје многи у међународној заједници који, користећи се друштвеним мрежама, али и појединим средствима јавног информисања, промовишу своје ставове који нису у интересу грађана на киМ и државне позиције Србије.

"Ја на то не гледам са одобравањем. Да ли то значи да било ко угрожава било кога? Апсурдно је говорити о угрожавању нечије безбедности зато што износим свој став да се не слажем са њима. Чим мислим да Косово не треба да буде независно, ја онда угрожавам нечију безбедност", упитао је Ђурић.

Он је упитао шта онда да кажу Недељко Спасојевић и Марко Рошић, који, каже, недужни робијају на Косову због исказа Раде Трајковић и да ли се неко запита да ли је његова безбедност угрожена.

Недопустиво је угрожавање безбедности по националној основи

Сви грађани у Србији, без обзира на националност, уживају иста права и недопистиво је било какво угрожавање безбедности по националној основи, изјавио је данас директор Владе Србије за КиМ и потпредседник Главног одбора СНС-а Марко Ђурић.

Он је, одговарајући на питање новинара да ли ће подржати пекара из Борче испред чујег објекта су мештани тог насеља протестовали због фотографије његовог сина на којој показује двоглавог орла - симбол Велике Албаније, рекао да се упознаје с детаљима тог случаја, да не жели да прича напамет, али да се у Србији поштују права националних мањина.

"Ако је било ко угрожавао нечију безбедност, могу да кажем да је то лоша слика о нама. То је лоше и за наше људе на КиМ, јер они (Албанци) то злоупотребљавају да би приказали како се не поштују права Албанаца у Србији, што није случај", рекао је Ђурић.

Додао је да се у Србији поштују права свих националних мањина, али и да не сме бити изузетака и да иста права мора да има Албанац у Борчи, али и Србин у Призрену.

Подсетио је да Срби у Призрену немају никаква права и да је у Призрену живело до рата 12.000 Срба, а да данас осим богослова и неколико професора с породицама, Срба тамо нема, јер су им куће спаљене, огњишта уништена.

"Недопустиво је да на било кога по националној основи буде вршен било какав притисак. Уверен сам да надлежни државни органи раде свој посао", закључио је Ђурић.

Ђурић: Вулин имао храброст да изнесе свој став о КиМ

Министар одбране Србије Александар Вулин својом изјавом да се лично залаже за што хитније разграничење с Албанцима на КиМ није позивао на рушење уставног пореткла, већ је имао храбрости да учествује у унутрашњем дијалогу о КиМ и изнесе свој став, изјавио је данас директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић.

Он је на конференцији за медије у седишту СНС-а тако договорио на питање новинара да ли ће се владајућа странка изјаснити о томе што је Вулин, који је коалициони партнер СНС-а, јуче "други пут у кратком року позвао на рушење уставног система Србије, суверентитета и интегритета земље".

Ђурић је рекао да је то прилично озбиљна оцена од стране новинара који му је поставио питање, и да није довољно компетентан да оцењује ту Вулинову изјаву и да се зна које инситуције то раде.

"Ипак, не мислим да Вулин тиме што је изнео свој став по питању КиМ напада на уставно уређење или било шта слично, ни приближно. Вулин је изнео свој став за који могу да сматрам и да је рационалан и да је део унутрашњег дијалога о КиМ. Тако га гледам", рекао је Ђурић.

Он је подсетио да дуже од две године на иницијативу председника Александра Вучића у Србији траје расправа како да се приступи решавању проблема КиМ и у оквиру те дискусје свако има прилику да изнесе свој став.

Ђурић истиче да неки нису изнели ниједан став, јер се плаше те теме, док је Вулин имао храбрости да то уради и поздравио то што је урадио.

"Поздрављам учешће у дебати о најважнијем државном и националном питању Србије, као што сматрам да и није политички добро када и како то чине (опозициони лидери) Ђилас, Јеремић и Обрадовић, осим на нивоу испаљивања запаљивих политичких реченица. Цхутите, немате никакав план, али бацате највећи камен на свакога ко се усуди да изнесе своје мишљење", навео је Ђурић.

Додао је да се сада повела кампања против Вулина и да изгледа треба сви да ћуте и држе главе забијене у песак.

Како каже, зна се где се о тој теми, на који начин и када одлучује.

"Вучић је више пута рекао да о тој теми, судбини КиМ одлучују грађани Србије који сада немају о чему да одлучују зато што неки неодоговорни људи у међународној заједници и Приштини не остављају ни најмање простора да се разговара о рационалном решавању тог проблема. Поздравићу сваки став који се изнесе, мислим да је то добро по питању КиМ", поручио је Ђурић.

Министар одбране Александар Вулин је рекао јуче да се залаже за што хитније разграничење с Албанцима.

"Ја сам за што брже и сигурније разграничење са Шиптарима. Ово је мој лични став и ја за ово немам ни подршку председника Вучића ни Владе Србије, нити је Скупштина икада расправљала о томе. Али што пре између нас и њих буде тврда и чврста граница, пре ћемо моћи да се бавимо собом и својим народом а не да се бавимо оним што неосуђени ратни злочинци хоће да раде", казао је Вулин.