Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Велика је нервоза у Приштини
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Велика је нервоза у Приштини

29. јун 2019. Извор: Танјуг

Физички напад приштинске делегације на представника Србије на састанку ЦЕФТА, у Валони, говори о томе колика је нервоза у њиховим редовима, оценио је данас председник Александар Вучић коментаришући то што су чланови делегације из Приштине флашом гађали шефа српске делегације Ивана Марковића.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

"То није израз снаге и надмоћи, већ слабости и нервозе", поручио је председник Србије.

Како је рекао, Приштина је мислила да је 2008. године завршила све и не може да прихвати да неко заступа ставове различите од њихових и да неће да пристане на притиске.

"Када сте приморани да некога гађате флашом, као што су неки радили и у Скупштини Србије и у другим местима, током дискусије, то јасно говори да је неко изгубио живце", нагласио је Вучић.

Додао је да Приштина има и разлога да буде нервозна, али да ће две стране, свеједно, морати да се врате за сто и да разговарају, кад тад, а то ће, поновио је, бити када Приштина укине таксе.

"Кад тад, морамо да разговарамо, разговори и дипломатија и постоје да би разговарали", рекао је Вучић.

Истовремено, изјаву Хашима Тачија да је уједињење са Косовом сан сваког Албанца који живи на територији Прешева, Бујановца и Медвеђе не треба, каже схватати озбиљно, а њен смисао је унутрашња битка за политичку превласт у Приштини.

"Нити он то може да оствари, нити они то могу да остваре, нити то има било какве везе са реалношћу. То је све за њихове унутрашње политичке потребе. Сада се доказују он и Харадинај ко је од њих већи националиста и ко може више националних циљева Албанца да испуни", рекао је Вучић и додао да му је безвезе та прича.

Нема никакве озбиљне опасности по наш народ у тим општинама, каже, нити такве изјаве имају било какве везе са реалношћу.

"Нисам ја као неко други да се бусам у прса и претим неком, али треба људи да знају да ту однос снага није мерљив. Најбоље је да тако кажем, тако да никакве озбиљне опасности нема", поручио је Вучић.

Вучић: Ако свега има, што не оду да живе у Митровици

Председник Александар Вучић оценио је данас да је већ годину и по дана очигледна синхронизована акција с циљем да се Срби са севера Косова и Метохије представе као криминалци и као продужена рука Београда.

Он је то рекао на питање новинара о писању листа Данас да у Косовској Митровици нема несташица, и да се Срби на Косову више плаше српских претњи, него Албанаца.

"Они говоре исто што говоре Рамуш Харадинај и Хашим Тачи. То пишу и сви приштински медији - Зери, Коха диторе, Бота сот... Сви исто пишу, као и наших ''пет милиона''. Није то никаква новост. Постоји синхронизована акција, већ годину и по, чији је циљ да се Срби са севера представе као кримианлци, продужена рука Београда, као да би требало да буду продужена рука Приштине", указао је он.

То је, додаје, део покушаја да се Срби криве за све, и да је у реду да живе у албанској држави.

То се реализује и преко лажних националиста, који, рекао је Вучић, када им Метју Палмер каже да више не помињу Косово, не изговарају више ни “К” од Косова, па све до оних који су увек били за независно Косово, оног из "1 од 5 милиона" који је силовао Спкињу, Јакшића, који се сваког дана слика по скупим базенима, или Раду Трајковић.

“Као држава морамо да се супроставимо томе. То што они говоре, говори неко други, а не Срби. Срби имају своје представнике. Ако им је толико лепо доле, волео бих да они који пишу тако оду на Косово, а не да живе на Савском венцу и одатле тако говоре“, рекао је он.

Вучић: Некима Србија никад довољно понижена и мала

Постоје људи којима Србија никада неће бити довољно понижена и мала, рекао је председник Александар Вучић, поводом ктитика да је Видовдан искористио за националистичке поруке.

"Ја се борим за јаку и снажну Србију, која може да помогне свом народу, а не за урушену Србију, ону коју би неки желели и даље да уништавају, урушавају и чине је ужасно слабом, као што су некада радили", истакао је Вучић.

Додаје да не само да се није служио популистичким речником, ни јуче, у обраћању, нити на састанку са Србима из региона.

"Имамо право и обавезу да чувамо наш индетитет, али, нисам тражио ничију територију, ништа туђе, нисам претио, ни велике речи говорио. Говорио сам језиком малог човека, о српском језику, да треба да градимо болнице, школе, да помогнемо општинама где живе наши људи ван Србије, не вређајући никога. Да помогнемо као што смо учинили у РС, Црној Гори, као у Вргинмосту, да то учинимо и у многим општинама од Ердута до Маркушице", рекао је Вучић, одговарајући на питања новинара током посете Сивцу, у Севернобачком округу, који данас обилази.

Вучић је рекао да је то наша обавеза и да је то природно и нормално да Србија ради.

„Нећу пристати да учествујем у понижавању и умањивању Србије, да би неки били задовољни, они који неће бити задовољни никада ако Србија није уништена. . . Борим се за јаку и снажну Србију, која може да помогне свом народу,", нагласио је он.

Истиче и да је завист опака "болест":

„Лагали су да је аеродром у Лађевцима био отваран стотину пута. Први пут је јуче отворен за цивилни саобраћај. Шта су они отварали не знам, за пољопривредне авионе, пар војних авиона. Ово је први пут добијен сертификат за слетање и полетање цивилних авиона », поручио је он.