Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Срби на Косову неће бити гладни
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Срби на Косову неће бити гладни

29. јун 2019. Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић поручио је вечерас да Срби на Косову и Метохији неће бити гладни и додао да има решења, те критиковао политичаре који стају у одбрану Харадинаја и раде против своје земље.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је, у емисији "Фокус" ТВ О2, упитан да прокоментарише најаву да од понедељка продавнице на северу Косова неће радити, и да ли прети хуманитарна катастрофа, рекао да не зна да је то неко најавио.

"Начитао сам се и наслушао глупости од наших политичара који стају у одбрану Рамуша Харадинаја тиме што говоре да хуманитарна катастрофа одговара Београду. Све да смо такви генији, што нас одајете пред међународном заједницом ако је тако? Што радите против своје земље? То говори о њиховим намерама. Што стајете у албанску страну?", упитао је он.

Вучић је објаснио да је оно што се дешава на Косову везано за пуцање на комби који је ишао алтернативним путем, И упитао ко ће сада да превози робу да прихвати да се пуца на њега.

"Што да изгубите главу да бисте неком допремили робу? Не може другачије да се допреми, јер постоји такса од 100 одсто. Да дамо шећер и уље, хлеб за који ће се платити дупла цена, а да то иде у касу Приштине? Постоје решења. Сналазићемо се, али нећу о томе да причам. Свакако наш народ неће остати гладан", подвукао је он.

Поновио је да неки раде против своје државе тиме што виде најпрљавију кампању против сопственог народа на северу Косова.

"Знам одакле то иде. Знам шта раде поједине стране земље, како агентуре захтевају, зашто им је важно да се разбије север. Они север осећају као рак рану независном Косову и раде све то преко домаћих политичара и медија”, објаснио је он.

Народ је на КиМ, према његовим речима, већим делом јединствен, јер је прошао сито и решето:

„Одлично све разуме. Није наш народ Марко Јакшић и Рада Трајковић....".

Вучић је указао да Албанци планирају да ојачају своју владавину на северу силом.

"Виде да на северу имају озбиљан отпор. По сваку цену хоће да сломе тај отпор и зато користе српске политичаре", констатовао је он.

Каже да је мислио да је играрија када је Харадинај најавио да ће га срушити на улици у Београду, додајући да ни данас не види директну корелацију, али да је добро разумео, јер је видео неке политицаре који добро живе под окриљем Харадинаја.

"Када сам видео све то И како поједине стране агентуре како инсистирају на разарању севера почели смо да се штитимо, И бранимо, гледамо да укажемо шта се дешава. Људи не морају да брину, неће бити гладни, али да ли мислите да је пријатно да пуцају из аутоматског оружја на комби када превозите храну?", казао је он.

Вучић: Опозиција незналачки,неозбиљно и неодговорно о КиМ

Председник Александар Вучић оценио је вечерас да идеја опозиције да парламент усвоји декларацију о помирењу Срба и Албанаца показује да они немају појма о ономе шта се дешава на Косову и Метохији.

На једном од ранијих снимака који су емитовани у емисији у којој је Вучић гостовао, на О2 тв, лидер Двери Бошко Обрадовић рекао је за председника да "је најгори преговарач и да толико лоше води преговоре да је дисквалификован да се бави даље разговорима", док је Драган Ђилас предлагао да се усвоји декларација о помирењу Срба и Албанаца.

"Такав предлог је пример незрелости, неодговорности, неозбилности, аљкавости, једног тоталног непрофесиоанлизма и на крају крајева страшног непознавања стварности на Косову и Метохији, мука и пробема нашег народа...Да два парламента усвоје декларацију и решили смо проблеме...?", рекао је Вучић.

Председник је поручио да и кад би се сутра усвојила таква декларација, то не би донело слободу кретања, проток роба, нити би укинуло таксе.

"Ово је толико неозбиљно и неодговорно - да парламент усвоји декалрацију о помирењу. И, шта онда? Помирили смо се? Албанци су се помирили са Србима, а они то никада неће учинити док Србија не призна независнос..Никада. Немојте да лажемо народ у Србији", рекао је Вучих.

Председник је навео да су исто тако лагали и 2000. године када су говорили да ће се питање КиМ решити, а да само треба да се сруши Слободан Милошевић.

"Све су то бајке за малу децу", поручио је Вучић.

Коментаришући оцене опозиције да је лош преговарач и да води тајне преговоре, иронично је рекао да су у праву и да јесте најгори преговарач, јер је, ваљда, у његово време Косово прогласило независност, 100 држава подржало ту одлуку, а отишла је и Црна Гора.

Говорећи о тврдњама опозиције да постоји тајни план за преговоре, Вучић је упитао да ли ико мисли да је могуће да он сам каже све о чему може и мора да се разговара.

"То је немогуће, онда ту нема преговора и разговора", констатовао је.

У емисији је реемитован и снимак дела разговора с Вуком Јеремићем на Н1 о стратегији владе из октобра 2010. године за преговоре са Приштином под ознаком поверљиво, чији садржај је био познат само члановима владе, и на констатацију да тај документ никада није објављен, Јеремић је рекао да не зна да ли је тај документ икада објављен.

На то је Вучић приметио да припадници не знају ни где је на карти Косово, а Јеремић, који се ни не сећа да ли је платформа његове владе објављена, на КиМ је као главног борца за српска права активирао човека који је осуђен за силовање српских девојчица у Грачаници...

На констатацију да је интересантно да је својевремено и бивши премијер Зоран Ђинђић покушавао оно што и он сада, Вучић је рекао да су тада околности ипак биле другачије, јер Косово није било независно и није га признало 100 земаља.

"Мислим да је то било рационално и смислено, за разлику од тих људи који данас не знају где је Косово", рекао је Вучић и додао да ће Србија имати много проблема због КиМ.

Поновио је да је питање КиМ једино што га мучи, јер би Србија све друго савладала и била веома успешна земља.