Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Ситуација на КиМ на ивици хуманитарне кризе
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Ситуација на КиМ на ивици хуманитарне кризе

01. јул 2019.

Ситуација на простору Косова и Метохије је на ивици хуманиране кризе, изјавио је данас помоћник директора владине Канцеларије за КиМ Петар Петковић и додао да Приштина таксама које је увела пре седам месеци жели да натера српски народ да се исели из јужне покрајине.

Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Седмомесечни терор Приштине над српским привредницима на КиМ који се хапсе, на чије се камионе пуца, чија роба са основним животним намирницама се одузима дозлогрдио је и добављачима, и власницима продавница, и продавцима и сви они су донели одлуку да затворе своје радње у чему су их подржали и многи Албанци и Бошњаци који такође имају своје радње", рекао је Петковић новинарима у Палати Србија.

Како је додао, само зато што су превозили основне животне намирнице Приштина их је окарактерисала као највеће криминалце и донела одлуку да се "обрачуна са шећером, уљем и брашном херметички затварајући зелену линију".

Због тога је ситуација на простору КиМ постала готово немогућа, рекао је Петковић и додао да у српским срединама нема млека, брашна, меса - основних животних намирница.

Навео је да је таква ситуација, као и таксе које трају седам месеци, довела до тога да је ситуација на простору КиМ на ивици хуманитане кризе и истакао да због тога држава Србија чини и чиниће све да обезбеди основне животне намирнице за свој народ на КиМ.

"Грађани морају добро да знају да оваква ситуација отежава наш рад на простору КиМ", рекао је Петковић и додао да је оваква ситуација, између осталог, резултат "погубне" полтике пре 2012. године.

"Политике Бориса Тадића, Драгана Ðиласа и Вука Јеремића који су одобрили, а Борко Стефановић потписао споразум о граничним прелазима, када су у децембру 2011. године направили границу између Срба и Срба и тамо довели косовску полицију и косовску царину и управо та полиција и царина сада јури наше људе по шумама и алтернативним прелазима, јури сваког који носи кесу брашна, уља, шећера", рекао је Петковић.

Навео је да је намера Приштине јасна и да Приштина на овај начин жели да натера српски народ да се исели са простора КиМ, да прихвате Приштину и да се север КиМ насилно отме.

"Зато је важно да преовлада разум, да ову ситуацију међународна заједница врло озбиљно схвати и натера Приштину да прекине са сулудим акцијама, да се снадбевање основним животним намирницама настави, да се избегне хуманитарна криза и укину антицивилизацијске таксе од 100 одсто", рекао је Петковић.

Поновио је да је ситуација на КиМ веома тешка и да ће Србија учинити све да помогне српском народу.

"Србија је данас озбиљна држава и пронаћиће начин да помогне свом народу, али све ово говорим због тога да би сви знали у како тешким, готово немогућим условима радимо и колико је неопходно да дође до дијалога, а пре тога до укидања такси, а пре тога да се престане са овим сулудим акцијама Приштине која зауставља основне животне наминице", навео је Петковић.

Како је рекао, они који нападају Србију и говоре како садашња власт учествује у томе да се вештачки изазове хуманитарна криза раде управо оно што ради и Приштина, а то је да се "оптужује Београд као да је Београд тај који је увео таксе од 100 одсто".

"Али, ми ћемо наставити да се боримо и подржавамо наш народ. У томе ћемо бити јединствени и надам се истрајати", додао је Петковић.