Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Циљ Приштине да узме север и протера све Србе са КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Циљ Приштине да узме север и протера све Србе са КиМ

03.јул 2019. Извор: Танјуг

Циљ свих потеза Приштине, укључујући покушаје да примора Србе са севера КиМ да купују албанску, а не српску робу, забрану слободе говора и хапшење и протеривање свих који се противе њеној политици, јесте да успостави контролу над севером и да протера Србе са целе теритпорије Косова и Метохије, рекао је данас председник Александар Вучић.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Поставља се питање зашто то Приштина ради, шта је коначни циљ Приштине и неких са Запада који те мере подржавају и шта је оно што ми можемо да урадимо, рекао је председник Вучић на ванредној прес конференцији.

Он је истакао да је ситуација на северу КиМ све тежа, а у политичко - безбедносном смислу "сложена и комплексна".

Тешкоће са снадбевањем робом почеле су, објаснио је, одмах после увођења такси од 100 одсто на робу из централне Србије.

"Транспорт је био пребачен на алтернативне путеве. Када неко уведе таксе од 100 одсто, он вам је забранио трговину. Нико није спреман да плаћа дупло већу цену за један артикал", рекао је Вучић.

Он каже да је Србија проналазила алтернативне начине да помогне свом народу на северу КиМ и да су од увођења такси до данас Албанци запленили 16 камиона са робом, а да су сви возачи превођени и малтретирани.

"Више од половине возила одузето је у последњих месец дана, зато што раде у зеленом појасу уз административну линију. У Зубином потоку одузета су четири камиона, Лепосавићу осам камиона, у Сочаници два камиона, у Косовској Митровици два камиона. У 14 камиона налазили су се прехрамбени артикли и у два сточна храна, док је на један комби пуцано, 11. јула у селу Јиошаница, општина Лепосавић.

Вучић: Допремаћемо храну на КиМ,макар ме прогласили Робином Худом

Сналазићемо се како знамо и умемо да нашем народу на КиМ допремимо храну, воду и лекове, макар ја постао озлоглашени Робин Худ, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Упитан како ће Србија транспортовати робу на север КиМ, Вучић је на ванредној конференцији за новинаре рекао да је то озбиљно питање на које постоји само један одговор.

"Сналазићемо се како знамо и умемо да нашем народу допремимо храну, воду и лекове. То је све што могу да кажем, као што смо до сада радили и увек ћемо то чинити, макар ја постао озлогласени европски Робин Худ... То је тај луди Вучић што из шуме шаље храну и воду, али наш народ неће бити ни гладан, ни жедан", рекао је Вучић.

Он је додао да једва чека да види шта ће му по том питању у лице рећи "стручњаци из Европе".

"Једва чекам и да их питам за парламентарну праксу (поводом избора челника ЕУ), а нама држе предавање о парламентарној пракси...", закључио је председник Србије.

Како "лажна криза"? А одакле да стигне роба Србима..."?

Приштина својим потезима жели да поручи Србима на северу да треба да забораве на Србију, изјавио је данас председник Александар Вучић говорећи о ситуацији на Косову и Метохији и обацио, као лицемерне, наводе о лажној и вештачки изазваној хуманитарној кризи.

Приштина, каже, смата да је само север проблематична тачка, да Срби не треба да купују робу из централне Србије, већ да ће они да им обезбеде све то исто - али, не Јафу из Црвенке или пиво из Зајечара, већ пиво из Пећи.

Вучић се, на прес конференцији, осврнуо и на изјаву Рамуша Харадинаја да је прошло време "увоза на силу".

"Не, него ћете на силу да их натерате да једу албанске чоколаде уместо српских. Говоримо о нечему што се не дешава нигде у свету у 21. веку", рекао је председник.

Како је рекао, у целом свету је природно да људи желе да купују робу са одређеним географским пореклом.

"Замислите да у Србији забранимо да се купује немачка или италијанска вода...".

Одбацио је наводе о томе да је хуманитарна криза лажна, оцењујући их лицемерним.

"Како мислите да доставимо храну Србима на КиМ? Са Марса или из литосфере? Како да стигне роба до њих? Или да кажемо - никако, навикните се, немојте више да једете чачански чипс, или Јафу, једите туђе прозиводе. То нећемо. И шта ћемо сад?", упитао је председник.

Додао је да су представници Приштине и неким страним предстравницима послали поруку да је реч о лажној хуманитарној кризи.

"То су лицемерне и најодвратније лажи и дела међународне и дела албанске, па и дела српске јавности, која у свему види неке завере", рекао је Вучић.

Поручио је да се прекине са лажима и заверама, јер српски народ само тражи да остане на огњиштима.

Вучић је рекао и да је Приштина јуче покушала да довођењем камиона продаје робу Србима на северу КиМ, али да нико није хтео да купи ништа.

"Дивим се нашем народу. Тај хероизам је остао незабележен код нас, али они заслужују не само поштовнаје, већ и дивљење. Нису им јуче продали ни килограм шећера, ни соли. Нико није није хтео да купи ништа, јер су Срби хтели да им покажу какву робу хоће. И на то имају право", поручио је председник Србије.

Додао је да је поносан на Србе и због тога што су на северу била затворена 403 продајна објекта, односно сви, чиме су показали јединство и протест ненасилним гандијевским отпором приштинским властима.

"Они су буквално показали да су у стању да се боре оним методама којима су се Албанци борили против нас 80-их и почетком 90-их година", рекао је Вучић.

Он је навео да је веома озбиљна ситуација и у КБЦ Косовска Митровица, где недостају антибиотици, као и да је тешка ситуација у Студентском центру, док је снабдевање пекарским производима неизвесно.

Додао је да у приватним апотекама, за сада, има лекова.

Вучић: Мислимо да имамо име наручиоца и убице Ивановића, доказе прибављамо

Мислимо да имамо име налогодавца и име извршиоца убиства Оливера Ивановића, рекао је данас председник Србије Александар Вучић и поручио да Србија неће прекинути истрагу Ивановићевог убиства све док се не дође до материјалних доказа.

"Ми врло озбиљно радимо и ми мислимо да имамо и име убице и име извршиоца, а Албанци га немају и појма немају. Они спроводе своју политчку истрагу са једином жељом да окриве окриве Србе за нешто а не знају ни сами шта ће", рекао је председник Србије.

Каже да Милан Радојичић није цвећка, "али да Радојичић са сигурношћу, са свим што је добијено од МУП-а и БИА, ни на који начин није учествовао у ликвидацији Оливера Ивановића".

"То је потврђено кроз различите методе испитивања, проверавања и праћења поменутог господина", додао је Вучић.

Поручио је да ће Србија покушати да дође до материјалних доказа и да изађе у јавност са тим, као и да се истрага у Србији никада неће прекидати, све док се не дође до убица Оливера Ивановића.

За Приштину ради комплетна агентурна мрежа,уз политички лоби

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је Приштина ангажовала, уз подршку дела међународне заједнице, комплетну агентурну и сарадничку мрежу, како би представили Србију као кључног кривца за све, како би увек имали оправдање за причу да је "Вучић крив" и да му "одговара да избије нешто на северу".

Поручио је Приштини да прекине са лажима, али је признао да моћно раде и на територији централне Србије, на Косову и Метохији и у делу међународне јавности.

„Све што су могли да ангажују од 16. јануара, после убиства Оливера Ивановића, све најпрљавије од укупног агентурног и сарадничког деловања у региону и међународној заједници они су урадили. То су учинили прилично успешно, али не и сасвим успешно, јер је један део људи био спреман да се супростави", рекао је он.

Вучић је казао да постоји појачано лобирање и плаћање политичара на међународној политичкој сцени који треба да потврде да Срби нису угрожени, већ да су Албанци жртве, јер им они дају хлеб који неће да једу.

То све, како је поновио, има за циљ заузимање севера и протеривања српског живља са целог КиМ.

Он је указао да је Приштина предузела низ акција и мера са кључним циљем заузимања севера и протеривања српског живља са целог Косова и Метохије.

Вучић је рекао да су најпре прибегли забрани снабдевања, трговини, то јест апсолутној забрани снабдевања српском робом.

То, како је објаснио, има за циљ да људи забораве на везаност за српску државу, српски језик, и да се помире са тим да живе у другој држави.

Такође, каже, на делу је брутална забрана слободе говоре и вербални деликт је кривично правно санкционисан на најбрутанији начин од приштинских институција.

С тим у вези је као пример навео Ивана Тодосијевциха, члана Српске листе и председника општине Звачан, који је изнео свој став и политички суд о Рачку, рекавши да је то била манипулација међународне заједнице и албанске јавности, како би се провела злочиначка агресија.

"Је л'' због тога у затвор да иду људи? Сваки од нас то мисли и ја тако мислим. Подигните Интерполову потерницу за мном због тога, а пошто не можете Интерполову сагласите се са другима да неко други подигне. Овде сви тако мисле али само он сме то јавно да каже, јер неки не смеју плашећи се за своју зајдњицу“, рекао је Вучић.

Казао је да приштинске власти врше застрашивање свих Срба који јој се супростављају.

Најавио је да ће међународној заједници поставити питање поводом убиства Оливера Ивановића, с тим у вези наводећи да приштинске власти бирају лица која им се физички супроставе за која знају да је спремно да брани слободу српског народа, и да тако лице мора бити ухапшено или протерано.

Подвукао је да је то дугорочна стратегија коју проводе у дело у сарадњи са међународном заједницом.

Навео је даље да су, уз помоћ САД и многим другима, поставили око 150 камера по шумама око алтернативних прелаза.

„Мисле да смо глупи да не знамо ко и где поставља камере, бусије и заседе. Боре се против људи који желе само да једу хлеб“, рекао је он.

Вучић: Ситуација се решава једино договором Срба и Албанаца

Председник Србије Александар Вучић казао је данас, поводом договора око нових челника институција ЕУ, да ситуација око Косова и Метохије остаје тешка и да се она не решава ако имате два или три човека на својој страни, већ само договором Срба и Албанаца.

Вучић је, упитан да ли ће његови блиски односи са новоизабраним функционерима ЕУ српску позицију учинити лакшом у будућим преговорима о чланству, као и како види избор Шпанца, Каталонца, али противника сецеонизма за новог шсефа дипломатије Уније, истакао да добри лични односи јесу важни, али да они неће опредељивати политику према нама и њима.

„Постављање Шпанца на место високог представника за спољну политику и безбедност ЕУ за нас је добра вест. Али, ми смо имали велике пријатеље у Жан Клоду Јункеру и Доналду Туску, и тешко да ће нам се таква ситуација поновити“, казао је он.

Према његовим речима, ни актуелна висока представница Федерика Могерини није била против нас, а ни за нас.

„Ситуација остаје тешка. Не решава се то тиме да имате два или три човека на својој страни, већ само договором Срба И Албанаца. Ако то не решимо, стање може да иде у другом смеру“, упозорио је он.

Што Харадинај брине због мене, кад је он у лиги с Трампом...

Што Рамуш Харадинај уопште брине због мене, кад њему ни велики, попут Трампа, Меркел и Макрона не могу ништа, запитао је иронично председник Александар Вучић поводом Харадинајеве опаске да он, Вучић покушава да приволи Приштину да укине таксе, а да то нису успели ни поменути светски лидери.

"Шта ће неки мали Вучић у поређењу са Меркел и Макрон? Он (Харадинај) је великан светске политике, ја нисам. Он је од те величине - Трамп, Меркел, Макрон и Харадинај. Ја сам лига испод, нема шта он да се секира", рекао је Вучић, на питање новинара да прокоментарисе наводе из Харадинајевог писма да српски председник покушава да приволи Приштину да укине таксе, што нису успели ни Трамп, Меркел и Макрон.

"Он (Харадинај) је велики, моћан. Они су велики, јаки и моћни. Ми смо мали", додао је и поновио да не види зашто се онда Харадинај брине због њега, Вучића.

Како је додао, не зна зашто би њему Харадинај уопште писао писмо, јер са њим нема никакве односе, а видео га је, каже, само једном, у Берлину.

"Шта он мени има да пише писма", рекао је Вучић. "Ја писма могу да очекујем од неког другог..."