Насловна » Актуелно » Вести » Дачић: Приштина не може имати своју спољну политику, а камоли са Тираном
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Дачић: Приштина не може имати своју спољну политику, а камоли са Тираном

04.јул 2019. Извор: Танјуг

Приштина не може самостално ни да води спољну политику, јер су Косово и Метохија саставни део Србије, а камоли да има заједницку спољну политику са Албанијом, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић поводом споразума Приштине и Тиране о уједињавању и координисању својих спољних политика, укључујући и заједничке амбасаде.

Ивица Дачић

Фото: Танјуг

"Фијаско, који свакодневно доживљава такозвана спољна политика Приштине, од повлачења признања од стране 13 држава до одбијања чланства у Интерполу и осталим значајним светским организацијама, очигледно ствара велику нервозу у њиховим редовима", рекао је Дачић за Спутњик.

Како је рекао, ништа то неће помоћи Приштини јер ће се њихови "спољнополитички" порази наставити, све док не схвате да морају да буду спремни на договор са Београдом, који је, подвлачи, у интересу свих.

Шеф српске дипломатије је указао и да би међународна заједница коначно морала да реагује на очигледне покушаје стварања такозване "велике Албаније".

"Тај план и пројекат се више и не крије, нити је реч о некаквој тајној завери. Покушаји његове реализације дешавају се пред оцима свих", упозорио је Дачић.

Он је додао да ће Србија наставити да, као суверена држава, самостално води своју спољну политику.

Дачић: Потез Приштине још један шамар ЕУ и међународне заједнице

Одлука Приштине да забрани улазак српским званичницима на Косово је потез без преседана и још један шамар, не Београду већ пре свега Европској унији и међународној заједници, која срамно ћути на кршење свих цивилизацијских норми које годинама спроводе Рамуш Харадинај и Хашим Тачи, изјавио је потпредседник Владе Србије и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

"Пошто су наш народ на Косову и Метохији оставили без лекова и хлеба, бранећи своје сулуде таксе, овом забраном практично желе да га још више изолују од било каквог утицаја Београда", река је Дачић за Новости.

Он тврди и да термин за овај потез - није случајан.

"Све су ово урадили само два дана након потписивања споразума између такозваног Косова и Албаније којим се две стране практично обавезују на вођење заједничке спољне политике. Тај уговор је арматура у темељима ''велике Албаније" коју несметано зидају у срцу Европе, док се истовремено српским званичницима забрањује да се крећу по територији сопствене државе", навео је Дачић.