Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Праве од наше јужне покрајине гето под отвореним небом
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Праве од наше јужне покрајине гето под отвореним небом

05. јул 2019. Извор: Танјуг

Одлука Приштине да забрани улазак српским званичницима на КиМ је шамар Европској унији и целој међународној заједници, рекао је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и додао да Срби на КиМ не треба да брину због тога јер је Приштина и раније покушавала да прекине везу између њих и Београда, али да у томе није успела.

Марко Ђурић

Фото: Танјуг

Приштина, како каже, забраном уласка за српске званичнике показује да у срцу Европе слобода кретања више није загарантивана, а то су основни принципи на којима почива ЕУ и цела међународна заједница.

"Потребна је енергична реакција међународне заједнице, која има механизме да заустави ово лудило. Да ли је потребно да цео Балкан гори да би неко реаговао", упитао је Ђурић и нагласио да је реакција Приштине "нечувена, скандалозна и да представља одраз велике нервозе".

Приштина је нервозна јер, како каже, на међународној сцени немају никакав напредак већ неколико година, као што су бележили од 2008. до 2012. године, када је такозвано Косово признало више од 100 држава и када је тадашња београдска власт ћутала на тај једнострано проглашени акт.

"Сада Приштина пред очима целе међународне јавности каже да им не пада на памет да спроводе споразум о слободи кретања, о званичним посетама и ударају на саме темеље слободе кретања. Праве од наше јужне покрајине гета под отвореним небом. Они желе да изолују Србе са КиМ од остатка Србије, њих нервира веза Срба са КиМ са државом Србијом", рекао је он за ТВ Пинк.

Подсећа да је председник Александар Вучић упозоравао да уколико међународна заједница не реагије на таксе да ће то "лудило" да се настрави и да се то и десило.

Додаје да ће "сепаратисти бити све нервознији и агресивнији што им буде лошије ишло на међународној сцени.

Каже да се против председника Вучића у приштинским медијима води кампања, јер је он једини човек који је јавно изашао и питао шта је радио Фљорин Ејупи на аеродрому у Тирани и где се кретао пре и после убиства Оливера Ивановића.

"Уследила је хистерична реакција медија у Приштини који бране Ејупија. Међутим, имамо ситуацију да Ђиласова и Јеремићева Рада Трајковић скаче да брани тог Фљорина Ејупија, да напада председника који је поставио питање", навео је Ђурић.

Подсећа да је Ејупи правоснажно осуђен на 40 година затвора за тероризам, јер је дигао у ваздух аутобус Ниш ексреса у коме је погинуло 12 људи, а повређено 22.

"Забринут сам због тона којим се напада председник и његова породица. Хистеричним нападима је изложен и Андреј Вучић. То су наручени текстови који долазе из кругова блиских Фљорину Ејупију. Ти текстови нису пали с Марса", закључио је Ђурић.