Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Изложба "Одбрана78" истина о КиМ и тероризму
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Изложба "Одбрана78" истина о КиМ и тероризму

05. јул 2019. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић позвао је све грађане у Музеј Града Београда на изложбу "Одбрана 78" која, како је рекао, приказује муку, страдање, епопеју и патњу српског народа и државе током НАТО агресије, али и херојску борбу војника за слободу и независност Србије која се не сме заборавити.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Ова савремена поставка која никога не може оставити равнодушним говори о НАТО агресији чије су жртве били обични грађани а међу њима и 139 деце. Говори о хероизму генерације која је жртвовала живот за независност Србије", рекао је Ђурић након једночасовног обиласка поставке чији је аутор Душан Јововић а која садржи више од 250 најимпозантнијих оригиналних артефаката "која буде болна сећања".

Изложба о 78 дана под бомбама има осам целина, а посетиоци пролазећи кроз поставку могу емотивно да проживе све кроз шта су тада прошли и грађани и војска, казао је Ђурић додајући да је то изложба коју мора да види "сваки човек представник дипломатског кора, званичник, али и туристи како би знали шта је истина о КиМ и о тероризму".

"Када виде уређаје за даљинско активирање терористичких направа, ножеве са којима су убијани српски цивили, стравичне слике масакара ... имаће избалансирану слику", рекао је Ђурић и додао да је изложба и начин борбе за истину, али и да се ода пошта херојима.

На почетку поставке су слике оних који су током НАТО агресије подржавали Србију, патријарха Алексеја Другог, Петера Хандкеа, грчког капетана Мариноса Рицудиса, који је одбио да учествује у нападу... али и интераквине скулптуре оних који то нису били - Медлин Олбрајт, Била Клинотона, Тонија Блера ... а у наставку је какофонија њихових говора којима су убеђивали свет да је било потребно бомбардовати једну независну земљу.

Изложба прича и о граничним инцидентима који су били акти агресије, а због чега је требало да заседа и СБУН, о авиону агресора срушеном на Церу, снази и страдањима војника на караули Кошаре, оним на Паштрику...

"Дрво живота и смрти", на чијим су гранама екрани са сликама страдале деце, а под крошњом њихове ципелице, играчке симболично говори о страдању деце.

Пред посетиоцима су и радиоактивна муниција (изложена уз посебну заштиту) графинте и касетне бомбе које су "хуманитарци" бацали на градове, те арсенал најсавременије опреме коју је ОВК добила од агресорских земаља.

Као најупечатљивије сегменте изложбе Ђурић је навео причу о генералу Величковићу, који се иако у пензији борио против сто пута надмоћнијег непрјатеља, о херојском отпору наших људи на Кошрама и Паштирку који су и поред односа један према 20 успесно бранили државну границу Србије, о седиште у коме је погинуо пилот Миленко Павловић...

Утиске посетилаца додатно појачавају светлосни ефекти, пројекције, мапирање, звукови, немонтирани снимци, фотографије, документи, скулптуре, дигиталне технике.

У "медијској соби" на зидовима су аутентицни документи, подаци, фотографије, као и део транскрипта разговора измеду Клинтона и Јељцина у коме председник Русије каже председнику САД да Србима иако су тражили неће дати ракетни систем С 300 јер у супротном "нико небу СРЈ не би могао да приђе".

Изложбу "Одбрана 78" данас су посетили представници Канцеларије за Косово и Метохију, а обиласку изложбе присуствовали су и државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић и заступник начелника Управе за традицију, стандард и ветеране Министарства одбране пуковник Душко Шљиванчанин.