Насловна » Актуелно » Вести » Дачић: ЕУ да престане да се понаша као монаси са Тибета
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Дачић: ЕУ да престане да се понаша као монаси са Тибета

06. јул 2019. Извор: Танјуг

Међународна заједница и Европска унија се понашају као духовне вође, "монаси са Тибета", залажу се за мир у свету, уместо да воде ЕУ и јасно изричу своје ставове, изјавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Ивица Дачић

Фото: Танјуг

На састанку током самита у Познању, коме су присуствовали и Беџет Пацоли и Ангелина Ајнхорст из Европске службе за спољне послове, Дачић каже да је Пацолија питао о забрани уласка српских званичника на Косово и тзв. договор о заједничкој дипломатији са Албанијом.

Како каже, Пацоли је то објаснио као "заједнички наступ", а да је он Ајнхорстовој поручио да не би требало да ћуте као "монаси са Тибета".

"Тог дана је (портпаролка ЕУ Маја) Коцијанчич дала изјаву да Приштина мора да се придржава договора о званичним посетама, што је договорено на почетку Бриселског споразума... У Европи не постоји земља где је некоме нешто забрањено", рекао је Дачић на РТС-у.

Према његовим речима, јасно је да главну препреку за наставак дијалога и његов успешан завршетак представља Приштина, односно њено одбијање да се постигне било какав компромис.

"Када су они наслутили да се стварају услови да се постигне некакав компромис, а не да се инсистира на ономе што је раније била званична политика дела међународне заједнице, али нажалост тог утицајног дела у западној хемисфери, да Србија мора да призна независност Косова и да ниједна друга опција није у игри, онда су наступили једнострани акти", рекао је Дачић.

Министар истиче да је тешко веровати у то да се, како каже, међународна заједница "тресе" пред Рамушем Харадинајом.

"Таксе морају да буду укинуте, ако се жели наставак дијалога", додаје Дачић.