Насловна » Актуелно » Вести » Вучић деци са КиМ: Београд је био и увек ће бити ваш главни град
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић деци са КиМ: Београд је био и увек ће бити ваш главни град

07. јул 2019. Извор: Танјуг

Београд је увек био и увек ће бити ваш главни град, рекао је председник Србије Александар Вучић деци из основних школа са севера КиМ, које је данас угостио у својим канцеларијама, у здању на Андрићевом венцу. "То је ваш главни град, увек је био и увек ће бити. Ипак, моја најважнија порука је да учите и будете вредни, слушате родитеље, радите и верујете у себе. И да се борите да останете и опстанете на КиМ, и у Ибарском Колашину и у Звечану и другим местима", рекао је председник Вучић групи од 31 основца из школа на северу Косова и Метохије.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Он је изразио задовољство што је у школе на Косову и Метохији уписано више српске деце него претходне године.

Казао је да у Косовској Митровици, на пример, има више уписане деце у првом уписном року и да ће их бити још више после другог уписаног рока.

Вучић је запитао децу да ли им се свиђа Београд и поручио им да ће то увек бити за њих главни град.

Председник је рекао деци да треба више да читају и поручио у шали "књигу у шаке".

Питао је дечаке у присуству медија да ли играју фудбар и додао да ће се детаљније испричати на ручку који ће са њима имати.

"Ко ће од вас да буде председник? Бар троје или четворо од вас би то могло да постане", казао је Вучић.

Основци, њих 31, узраста између 12 и 14 година, из Зубиног потока и Звечана, бораве у дводневној посети Београду, у организацији Канцеларије за Косово и Метохију.

Председник ће им бити и домаћин на ручку, а деца ће обићи и изложбу "Одбрана 78", у Музеју града Београда, аутора Душана Јововића, која садржи више од 250 најимпозантнијих оригиналних артефаката која буде болна сећања на НАТО агресију.

Такође, школарци ће обићи главни град, а на Космет се враћају сутра.

Они су у згради на Андрићевом венцу обишли радне просторије председника и упознали се са историјатом зграде.

Основци са севера КиМ пуни утисака, захвални председнику

Децу из основних школа са севера Косова и Метохије данас је угостио председник Александар Вучић, а они кажу да ће из Београда отићи пуни позитивних и лепих утисака и у нади да ће поново доћи у Београд.

Председник им је био домаћин на ручку, а у згради на Андрићевом венцу обишли су радне просторије председника и упознали се са историјатом зграде.

Основци, њих 31, узраста између 12 и 14 година, из Зубиног потока и Звечана, бораве у дводневној посети Београду, у организацији Канцеларије за Косово и Метохију.

Деца ће током дана обићи и изложбу "Одбрана 78", у Музеју града Београда, аутора Душана Јововића, која садржи више од 250 најимпозантнијих оригиналних артефаката која буде болна сећања на НАТО агресију.

Школарци ће потом обићи Београд, а на Космет ће се вратити сутра.

Софија Анђелковић, ученица шестог разреда Основне школе "Петар Кочић" са Брњака каже да ће из Београда понети прелепе утиске.

"Пре три године сам пролазила кроз Београд и нисам ни сањала да ћу моћи да уђем овде у зграду Председништва. Утисици су прелепи, данас само са председником разговарали о образовању, о самој згради и обишли смо важне просторије у њој", рекла је Анђелковић.

Током дана, каже, са својим друштвом обићи ће и друге знаменитости у Београду, а посебно се, каже, радује вожњи бродићем.

Матуранткиња Основне сксоле "Вук Караџић" Сара Булић, која ће на јесен уписати средњу школу одушевљена је посетом и дочеком и захвалила пресдеднику на гостопримству.

"Утисци су нам одлични и веома смо задовољни овом посетом Београду", каже Сара Булић.

Примећује да се живот у Београду веома разликује у односу на начин живота у местима у јужној српској покрајини , како због безбедносне и политичке ситуације, тако и уређености.

Деветогодишња Јана Касаловић из Зубиног Потока истиче да је ово четврти пут како посећује Београд.

"Раније сам овде долазила са фолклором, увек се вратим са пуно лепих утисака, а данас сам у згради Генералног секретаријата председника била одушевљена сликама које смо видели и просторијама које су нам показали", рекла је она.

Са председником су каже, разговарали о образовању, али и личностима и државницима који су били у згради, кодексу понашања...

"Посебно се радујем што ћемо данас имати вожњу бродићем и да видимо све лепоте главног града Србије", рекла је Касаловић.