Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Да су нас оставили на миру, можда бисмо се и договорили са Албанцима
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Да су нас оставили на миру, можда бисмо се и договорили са Албанцима

08. јул 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да питање Косова и Метохије морају да реше Срби и Албанци и да бисмо вероватно већ имали договор да су нас неки оставили на миру.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је, гостујући у јутарњем програму РТС-а, коментарисао изјаву бившег шефа ЦИА за Балкан Стивена Мајера који је рекао да Срби и Албанци треба да се договоре како знају, што је и он одувек говорио.

„Да су нас оставили на миру вероватно бисмо се договорили. Косово, као и Југославија, међутим, није само питање народа који живи на тој територији“, указао је он и додао да то питање треба да Срби и Албанци узму у своје руке.

Нагласио је да је једно питање да ли ће нас ЕУ примити, а знаћемо, како каже, нешто мало више о томе током предстојеће посете председника Француске Емануела Макрона, а друго питање је шта можемо да урадимо за себе.

Негирао је да је понуда о разграничењу на столу, додајући да се ни не говори о томе на такав начин.

Говорећи о ставу Вашингтона према Косову рекао је да су Трампови сарадници отворенији за различита решења, јер они нису подржавали независност, али навео је да постоји други блок, „дубока држава“, који се и даље држе чврсто притиска на Србе и којима је Србија за све крива.

Коментаришући информације да би САД могле да се од септембра укључе у решење косовског проблема, Вучић примећује да су Американци увек били укључени у тај процес и да ће се, без Американца, Руса и других сила, тешко доћи до било каквог решења.

Упитан шта за њега лично представља Косово и Метохија Вучић је казао да је то важна територија, али много важније од територије је да тамо живе наши људи о којима морамо да водимо рачуна, да се изборимо за њихов опстанак на њиховим вековним огњиштима.

На питање да ли би сматрао личним поразом ако за време његовог мандата не буде било договора са Албанцима, рекао је да то не би доживео тако, али да би волео трајни мир са Албанцима.

„То би била важна тековина за будућност Србије, добро за наше грађане, али да ли је реално, то је нешто друго“, поручио је председник.

Говорећи о снабдевању Срба на северу КиМ Вучић је рекао да је задовољан јер је добар посао урађен за снабдевање у наредних месец дана.

„Лако је сликати празне рафове. Неко мора да се постара да роба прође и не може по дуплој цени, јер не би била конкурентна. Сналазили смо се и снашли смо се“, закључио је он.