Насловна » Актуелно » Вести » Дан општине Звечан, Ђурић: Увек били стуб српства на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Дан општине Звечан, Ђурић: Увек били стуб српства на КиМ

12. јул 2019. Извор: Танјуг

Поводом 28 година од оснивања општине Звечан, данас је у новоотвореном хотелу “Рајска бања” у Бањској, одржана свечана седница, којој је присуствовао и директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић који је поручио да је Звечан и пре него што је формално основан као посебна јединица локалне самоуправе увек био стуб српства на Косову и Метохији.

Дан општине Звечан

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је обраћајући се на свечаној седници истакао да увек када је било тешко, житељи Звечана су били први или међу првима, као и када је требало да се брани српски идентитет и физички опстанак на КиМ.

“Србија враћа свој дуг Звечану и Звечанцима подржавајући развој ове општине, подржавајући туристички, привредни, инфраструктурни опоравак краја који је деценијама трпео под различитим политичким изазовима”, рекао је Ђурић.

Навео је да држава и црква заједно раде и радили су на реализацији пројеката као што је бања у Бањској, а заједно са епархијом Рашко - призренском и општином Звечан, држава Србија успела је да дође до отварања лепог, савременог и по свим стандардима изграђеног бањско - лечилишног центра.

Пренео је поздраве председника Србије Александра Вучића, као и његову поруку да ће Влада Србије и држава наставити да улажу у развој тог краја.

“То ће бити наш најснажнији, најјачи одговор на све притиске са којима се суочавамо, на све недаће”, истакао је.

Према његовим речима, ни године које су пред нама неће бити лаке, али задатак државе је да радећи овакве ствари осигура останак и опстанак српског народа на КиМ.

“Наш народ ће овде остати и опстати уколико буде економске перспективе, сталних и снажних сигнала да ће се овај крај развијати, а захваљујући плану председника у сваком српском селу и варошици један или више од 300 пројеката биће реализован”, казао је директор владине Канцеларије.

Ђурић је указао да се свет мења брже него икада до сада, као и околности и додао да су они који су мислили да време ради за њих погрешили у тој процени.

Додао је да ће време радити за Србију и српски народ само уколико буде што више пројеката попут Рајске бање.

Поручио је да ће дрзава Србија наставити да подржава српски народ на КиМ, а представнике Срба из јужне покрајине позвао је да пренесу народу у сваком крају где живе на Космету да нема одустајања и дизања руку од било чега.

“Борићемо се за сваки наш дом, свако наше огњиште на Косову и Метохији да се не угаси, за сваку нашу школу, за сваку нашу болницу и уз Божију помоћ да дочекамо много, много боља времена”, казао је Ђурић.

Председник општине Звечан Иван Тодосијевић навео је да је на данашњи дан, који је уједно и црквени празник Петровдан, пре 28 година, формирана општина Звечан као посебна јединица локалне самоуправе.

Тодосијевић је казао да су се таласи историје преламали на овим просторима током свих протеклих тешких година, које су српски народ само ојачале да онда када је било најпотребније сачувају свој дом.

“У таквим, нимало лаким околностима и са бројним притисцима, општина Звечан успела је да током свих претходних година буде друга кућа и други дом за све своје грађане, којима смо у складу са нашим могућности решавали бројне животне проблеме”, казао је Тодосијевић.

Општина Звечан је посебну пажњу претходних година посветила реализацији бројних инфраструктурних пројеката, рекао је Тодосијевић и навео да су асфалтирани регионални, сеоски путеви, изграђени су објекти различитих намена, стамбени објекти за категорију социјално угроженог становништва.

“Али, увек смо водили рачуна и о младим брачним паровима који тек треба да граде своју будућност и будућност своје деце”, казао је Тодосијевић.

Градоначелник Звечана Вучина Јанковић навео је да се у општину Звечан доста улагало у протеклих неколико година.

Како је навео изграђен је Водовод, локална канализациона мрежа, сређен ужи центар града, збринуто је преко 74 породице, а у току је завршетак радова на регионалној депонији, као и почетак радова на изградњи омладинског центра.

Јанковић је навео да им је циљ да запосле још нових радника у наредном периоду, као и да је све до сада урађено само мали део онога што планирају у будућности.

“Иза нас је тежак период, али пред нама је вероватно још тежи. Сваки нови дан представља нову борбу за нас на КиМ. Данас је још један дан општине Звечан, што значи да смо се изборили за још једну годину опстанка. Свака нова прослава дана представљаће још једну нову годину борбе и нашег опстанка”, казао је Јанковић.

Свечана седница је почела извођењем химне “Боже правде”, а присуствовали су и представници других српских средина на КиМ, политички представници Срба из јужне покрајине, као и представници општина из централне Србије, представници Српске православне цркве, грађани.

Општина Звечан доделила је и признања за помоћ у развоју у виду плакета Општини Стара Пазова и Националној служби за запошљавање филијали Косовска Митровица.