Насловна » Актуелно » Вести » У Великој Хочи код Ораховца одржан парастос страдалницима
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

У Великој Хочи код Ораховца одржан парастос страдалницима

18. јул 2019.

У Великој Хочи код Ораховца одржан је парастос код споменика страдалницима и комеморативна седница посвећена жртвама насиља албанских терориста у Ораховцу и околним местима на лето 1998. године године, али и у периоду након потписивања Кумановског споразума.

парастос страдалницима

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Борислав Тајић у обраћању присутнима је навео да су се данас сви окупили заједно у знак сећања на невино страдале 84 жртве киднаповања и убиства Срба се територије општине Ораховац, али и сећања на страхоте предратног, ратног и послератног периода, од 12. маја 1918. године до 12. октобра 2000. и сећања на трагедију српског становништва овог краја.

Тајић је рекао и да смо се окупили због оних насилно отиманих из загрљаја мајки, очева, супруга, сестара, у знак сећања на све оне оплакане од својих најближих страдалих на кућном прагу, својим имањима, пронађених у масовним гробницама Малишево и Волујак и оних који нису још пронађени и идентификовани.

„ Желимо да и овим гласом пробудимо успавану правду за ораховачке жртве“ нагласио је Тајић и додао да стојимо овде пред опоменом сваколиког погаженог достојанства, права на живот и идентитет.

Окупљамо се са неизрецивом тугом и болом због страдања људи чија је једина кривица што пред насиљем нису побегли и отмичарима препустили своје домове и земљу предака, а пре тачно 21 годину надајући се миру, људи су отимани и убијани насред села.

„Толико очевикано примирје једној страни подарило је аболицију од сваке одговорности и дозволу да некажњено убијају, пале и протерују – а другој патњу и бол“ указао је помоћник директора Канцеларије за КиМ.

Подсетио је на породицу Костић, за коју каже да је називају најтрагичнијом породицом на КиМ, јер је у јуну и јулу 1998. године остала без 17 својих чланова који су побијени на кућном прагу или, у отмици 43 Срба средином јула те године од стране албанских терориста, нестали и не зна има се траг.

Нагласио је да је Канцеларија за КиМ у свакој прилици посвећена разумевању потреба и сваком виду подршке житељима Ораховца и читавог тог краја, и потпуно посвећена сазнавању истине о свим несталим лицима и процесуирању ратних злочина над Србима.

Таквим односом усмереним ка решавању проблема опстанка нашег постојања овде поклањамо сваки свој дан рада, поручио је Тајић.