Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Нема разлога за радост и еуфорију
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Нема разлога за радост и еуфорију

20. јул 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, поводом оставке Рамуша Харадинаја, да на то Србија мора да одреагује смирено, одмерено, трезвено и без било какве еуфорије.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

„Разумемо и очекивања и потребу нашег народа за задовољење правде, наших људи који су трпели стигму кривца и јединих одговорних за све што се збивало на простору бивше Југославије. Зато разумемо радост, ал и неку врсту задовољства код припадника нашег народа због позива Харадинају на саслушање, а због чињенице да је осумњичен за ратне злочине", рекао је он на конференцији за штампу.

Вучић је казао да нема разлога за радост и еуфорију, не што позитивно мислимо о Харадинају, већ због последица које долазе после тог чина, пре свега како ће се Албанци и међународна заједница односити према српском народу и Србији.

Како је рекао ту су важне ствари, положај Срба на КиМ, њихов свакодневни живот биће још тежи него данас, пошто долази до додатане хомогенизације Албанца и даље ектремизације њихових ставова, али и још снажније мржње према српском народу и држави, које доживљавају као јединог кривца за све њихове недаће за оно што се дешава Харадинају.

Србија ће, истиче Вучић, још више посветити пажњу опстанку и животу и безбедности српског народа на КиМ.

Председник Србије поручује и да наш народ на КиМ може да рачуна на своју државу и своју Србију.

Србија сматра да је наставак дијалога најважнији за очување мира и стабилности, наводи Вучић и истиче да је то чињеница, а не фарса као за неке у међународној заједници.

Такође, политичка ситуација иде у смеру даљег одлагања дијалога Београда и Приштине, нагласио је Вучић.

Како каже, оставка Харадинаја је политички трик тако да он може да добије још већу популарност, да прегази своје политичке противнике и да д оведе до још ектремнијих стаовова.

"Тако да Харадинај постаје јунак који се бори за јединствено и целовито Косова, а да су остали недостојни тог вође који их води у светлу будућнсот".

Вучић каже да постоји и даље ћутање међународне заједнице о злочинима над Србима и другима на КиМ.

"И данас међународна заједница ћути о тим злочинима и више говоре о могућим импликацијама''.

Вучић додаје да се после оставке Харадинаја могла да чује плејада албанских лидера, попут Иљира Мете и других, који су се изређали и причали о Харадинају као о фантастиццном јунаку.

Вучић: Харадинај се враћа као херој, расте притисак на Србију

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас уверење да ће Рамуш Харадинај следеће недеље отићи у Хаг, али да ће бити одмах пуштем, те да ће се на Косово вратити са удвострученом популарношћу, а уверен је да ће истовремено расти притисак на Србију.

„Наша предвиђања су да ће Харадинај следеће недеље отићи у Хаг, да ће га одмах пустити назад, после 48 сати. Вратиће се као велики херој албанског живља на КиМ. Његова популарност ће се удвсотручити“, објаснио је Вучић на конференцији за штампу.

Рекао је да ће они, који би покушали да пронађу другог мандатара, бити суочени са чињеницом да ће то бити немогуће без Харадинаја због делегитимности других политичара. „Харадинај, а нисам сигуран само он, жели убедљиву победу најтврђе албанске опције на изборима, који ће се одржати крајем септембра или октобру.

За то време је јасно да ће главни циљ бити формирање већине без Српске листе, а у томе ће користити и неке припаднике нашег народа. Биће то велико албанско уједињења унутар Косова, али и са Тираном“, уверен је Вучић.

Указао је да ће док трају изборне радње бити немогуће вођење дијалога, те да у том периоду сигурно неће укинути таксе, које су створили ужасну ситуацију у нашим односима. „Њихов план и идеја је да сачекају изборе, а из њих Рамуш изађе још снажнији. Ту за Србе нема места, а ни за дијалог“, подвукао је он.

Навео је да ће, након избора, формирање владе уследити тек у новембру, а одмах потом почиње и кампања у Србији, где су избори у марту.

„Јасно је да ту разговора нема. Морамо да се припремимо да, ако неко не буде мало одговорнији у међународној заједници и не притисне Приштину, неће бити суштинске промене“, нагласио је он.

Вучић очекује додатни притисак на Србију од оних који су створили такозвану државу Косово, а то су западне земље.

„Све снажније ће да осећају потребу да се оштрица притиска окрене ка Београду. Ми од њих тражимо укидање такси, а онда ће неки њхови рећи да шаљу њихове лидере чак у Хаг, па је, према њима, неопходно да сада морамо и ми да попуштамо много више него што смо мислили раније“, указао је он.

Вучић је рекао да је то као што чини судија у кошарци, када се игра дерби, када неко поведе са 10-20 кошева, почне да свира више у корист оног ко губи. „Они ће увек на сваком месту, а када се чини да се клатно, иако би могло бити клатно правде, гурати и враћати уназад“, уверен је он.

Вучић: Оставка Харадинаја је политички трик

Оставка Рамуша Харадинаја је политички трик којим он жели да добије већу популарност на КиМ, оценио је данас председник Србије Александар Вучић.

То ће, како је рекао, довести до све екстремнијих ставова Албанаца на Космет, јер Харадинај постаје јунак који се бори за јединствевно и целовито Косово, а сви остали, каже, остају недостојни великог вође који их води у свелту будућност.

Вучић је истакао да постоји нескривено ћутање међународне заједнице о злочинима на Србија, и делом Албанаца и других неалбанаца, пре свега Рома.

"А, могли сте да видите плејаду албанских политичара из Албаније, који су се изређали говорећи о Хардинају као о великом фантастичном јунаку и који су окривљавали све друге за то што се догодило", приметио је Вучић.

Де факто, политичка ситуација у Приштини и Тирани ће кренути даљем приближавању и уједињавању и наставку трагичне приче по све нас, о Великој Албанији.

Вучић: Положај Срба биће још тежи

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да после оставке Рамуша Харадинаја суштински и де факто политичка ситуација у Приштини и Тирани стремиће даљем приближавању и уједињавању и наставку трагичне приче по све нас о "великој Албанији".

Вучић је у обраћању јавности позвао да Србија регује смирено и одмерено иако ће, како је упозорио , положај Срба на КиМ бити јос тежи него до данас.

Он је истакао да ће доћи до додатне хомогенизације Алабанаца, екстремизације њихових ставова и још снажније нескривене мржње према српском народу у српској држави коју доживљавају као јединог кривца.

"Србија ће посветити још већу пажњу опстанку животу и безбедности српског народа на КиМ, ншс народ може да рачуна на Србију" поручио је Вучић.

Он је истакао да Србија сматра да је наставак дијалога најважнији за очување мира и стабилности, и то је чињеница и суштина свега.

"Пласимо се да политички развој догађаја иде у смеру за даљим одлагањем дијалога између Београда и Приштине'', рекао је Вучић.

Он је оценио да је оставка Харадинаја политички трик, да би он добио још већу популарност и прегазио политичке противнике сто ће довести до јос већег ескретмизма, а он постане јунак који се бори за Косово, а сви други недостојни великог вође.

Вучић је указао да међуанродна заједница ћути о свему томе, док како је казао, плејада албанских лидера из Албаније су се се изређали говорећи о Харадинају као великом јунаку.

Вучић: Притисци ће јачати, тражиће признавање

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се наредних два три месеца очекује јачање притисака на Србију из свих аспеката, посебно током септембра месеца и да ће притисци ићи у правцу да призна независност Косова.

Вучић је у обраћању јавности рекао да ће Србија инсистирати на укидању такси, а да ће већ у августу радити на економском уједињењу балканских земаља.

"То је једина шанса да економски напредујемо и тиме штитимо своје интересе", поручио је Вучић.

Најавио је да ће разговарати са више лидера о уједињењу балканског простора у економском смислу, и да многе балканске земље то разумеју.

"Знам да су Светозар Марковић и краљ Александар страдали залажући се за идеју балканских народа и тражили приближавање балканских народа, ја не видим други излаз из тешких сукоба последњих деценија", истакао је Вучић.

Он је указао да проблеме морамо да решавамо сами и да нико други то неће моћи, као и да ми хоћемо да разговарамо са Албанцима.

Све велике силе, како је указао, учестввоаће без разлике у складу са својим интересима.

"Овде имамо ми интерес на Балкану", рекао је Вучић наводећи да они због њихових унутрашњих проблема казу да не моземо у ЕУ.

Само економско јачи можемо да постављамо своје захтеве и тражимо пут ка ЕУ.

"Србија се поноси чињеницом да је суверена, ми хоћемо сарадњу са великим силама, али нећемо тутора, хоћемо да имамо свој став заснован на интересима Србије, а не став страних амбасада", истакао је председник.

Он је додао и да наш посао није да заступамо интересе великих сила, вец насег народа и за оцување мира и стабилности.

Напоменуо је да Брамерц више не критикује Албанце, али критикује српске власти због високих официра војске, због прогона 800 000 Албанаца.

"Јеси ли ти бројао Брамерц, сви се вратише само је Срба за 150 000 мање, о томе не говорите", рекао је Вучић.

То су ствари са којима ћемо да се суочавамо, рекао је он и навео да ће Србија да прати ситуацију у Приштини и неће се мешати у њихову интерну политичку сцену.

"Помагаћемо свом народу, да он буде сигуран и безбедан", поручио је Вучић.

Вучић: Приштина и Тирана стремиће још више Великој Албанији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће после оставке Рамуша Харадинаја суштински и де факто политичка ситуација у Пришитини и Тирани стремити даљем приблизyавању и уједињавању и наставку трагичне приче по све нас о "великој Албанији".

Вучић је у обраћању јавности позвао да Србија регује смирено и одмерено, иако ће, како је упозорио , полозај Срба на КиМ бити јос тези него до данас.

Он је истакао да ће доћи до додатне хомогенизације Алабанаца, екстремизације њихових статвова и јос сназније нескривене мрзње према српском народу у српској држави коју дозивљавају као јединог кривца.

"Србија ће посветити још већу пазњу опстанку, зивоту и безбедности српског народа на КИМ. Наш народ мозе да рацуна на Србију" поручио је Вучић.

Он је истакао да Србија сматра да је наставак дијалога највазнији за очување мира и стабилности, и то је, каже, цињеница и сустина свега.

"Плашимо се да политички развој догађаја иде у смеру за даљим одлагањем дијалога између Београда и Приштине'', рекао је Вучић.

Он је оценио да је оставка Харадинаја политички трик, да би он добио још већу популарност и прегазио политичке противнике сто ће довести до јос већег ескретмизма, а он постане јунак који се бори за Косово, а сви други недостојни великог вође.

Вучић је указао да међународна заједница ћути о свему томе, док како је казао, плејада албанских лидера из Албаније су се се изређали говорећи о Харадинају као великом јунаку.

Јесу ли честитали ген. Лазаревићу добровољан одлазак у Хаг

Јесте ли честитали и генералу Владимиру Лазаревићу, или Војиславу Шешељу, када су добровољно отишли у Хаг - питање је којим је председник Александар Вучић прокоментарисао реакцију Стејт департмента на оставку Рамуша Харадинаја и честитку због тога што је, како је наведно, одмах рекао да ће се одазвати позиву суда.

"Јесте ли? Нисте. Зато што - имамо љубимце које ћемо мало да помазимо по глави кад неког убијају и кољу, и рећи ћемо да су добри кад се одазову позиву, а за друге неће постојати исти аршини", констатовао је председник Србије.

Он је подсетио да је генералу Љубиши Диковићу, као начелнику Генералштаба Војске Србије, био забрањен улазак у САД, а да не постоји никаква оптужницапротив њега, осим, каже, писања појединих недељника у Србији, који су под контролом Мишковића и Ђиласа, који су водили хајку.

Вучић је додао да је он сам тада донео одлуку да ниједан официр не иде у САД, јер је сматрао да немају право да забрањују улазак начелника Генералштаба српске армије, а да позивају друге.

"Значи - ти када ниси послушан и кад нам се не свиђаш и кад нешто сумњамо - за нас ниси добар, али зато други могу", констатовао је он.

"А, како онда у овом случају? За овог човека (Харадинаја) се сумња већ 20 година... Колико је сведока побијено, а добродошао је у сваком тренутку", напоменио је председник Србије.

Што је генерал Лазаревић различит, а отишао је у Хаг одмах, или Шешељ, којег су вратили, мислећи да ће овде изазвати сукобе на улицама.

"И, причате ми о принципима", упитао је Вучић.

Он је поручио да за разлику од других политичара не мисли да на власти треба да га држи амбасада или влада нечије земље.

"Ја сам мали и сигурно је, и извесно, да ће да ме сломе. Сломили су и јаче од мене, кроз историју. Али, пре тога, бар ћу да чувам образ Србије и нећу да лажем ни себе, ни свој народ. А, они сви заједно нека раде свој посао. Нека му честитају за седам дана кад се врати из Хага", рекао је Вучић.

Амерички Стејт департмент поздравио је данас одлуку Рамуша Харадинаја да сарађује са Специјалним тужилаштвом за злочине ОВК у Хагу.

"Сједињене Државе честитају му на томе што је одлучио да се одазове позиву Специјалног суда за Косово", наводи се у кратком саопштењу Стејт департмента за Глас Америке.