Насловна » Актуелно » Вести » Саопштење директора Ђурића поводом хапшења Горана Станишића на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Саопштење директора Ђурића поводом хапшења Горана Станишића на КиМ

20. јул 2019.

На административном прелазу Јариње данас у поподневним сатима привремене приштинске институције ухапсиле су Србина Горана Станишића, под оптужбом за наводне ратне злочине.

 Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Према расположивим информацијама, Станишић, који је ухапшен пред својом супругом и сестром, одвезен је за Приштину.

Горан Станишић је расељено лице са КиМ и од 1999. године живи у селу Међулужје код Младеновца, у ком живи и Богдан Митровић - симбол хапшења на основу тајних оптужница Приштине и лажних сведочења косметских Албанаца.

Станишић је често долазио на Косово и Метохију, последњи пут пре месец дана, и до данас никаквих проблема није имао приликом преласка административних прелаза.

Само неколико сати пошто је председник Србије најавио, почео је предвидив и очекиван притисак и хајка на Србе на КиМ. Очигледна је намера Приштине да се, због позива вођама терористичке ОВК за Хаг, направи својеврсна контратежа, зарад смиривања сопствене јавности, али и како би пред међународним институцијама и медијима поново покушали да стварају лажну слику о Србима као злочинцима.

Хапшење Станишића је још један у низу примера застрашивања Срба у циљу довршетка етничког чишћења јужне српске покрајине, нарочито севера Косова и Метохије. Сви они којима је то циљ морају да знају да ни овај, као ни бројни слични ранији покушаји, неће сломити чврсту вољу српског народа да остану и опстану на својим огњиштима, уз снажну подршку своје државе Србије.

Најоштрије осуђујемо хапшење Горана Станишића и активирање некаквих тајних спискова и лажних оптужница привремених приштинских институција, и захтевамо његово хитно пуштање на слободу.

Канцеларија за КиМ и Република Србија обезбедили су сву правну помоћ породици Станишић.