Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: У Приштини завладао политички сукоб међу Албанцима
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: У Приштини завладао политички сукоб међу Албанцима

20. јул 2019.

У Приштини је након оставке премијера привремених косовских институција Рамуша Харадинаја завладао политички сукоб међу представницима Албанаца, тамо се одвија рат "свих против свих" који се боре за позицију лидера у новој влади, оценио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

 Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Гостујући на Тв Пинк, Ђурић каже да га оставка Харадинаја није изненадила, већ да је то нови "политички моменат" који долази из Приштине и због којег ће притисак на Србе са КиМ бити у порасту.

"Главна реторика лидера Албанаца због одлуке Већа суда у Хагу да га оптужи за ратне злочини била је да су Срби за све криви, и на директан и на индиректан начин, а те њихове изјаве стварају још већи притисак на Србе који живе на КиМ", рекао је Ђурић.

Харадинај се након оставке, оцењује Ђурић, представио као херој који се, каже, супротставља Србији и који је због тога жртва.

"У приштинским медијима и у другим саопштењима нема помињања садржаја о хорору који су преживели Срби и други неалбански народи од стране терористичке такозване Ослободилачке војске Косова", навео је Ђурић.

Указао је да смо још јуче, због тих дешавања, видели реакцију Приштине, а то је хапшење Србина Горана Станишића који живи у Младеновцу већ 20 година и који једном месечно иде у завичај.

"На Јарињу су га албански полицајци покупили, због наводних оптужби да је чинио ратне злочине и да је био резервиста", навео је Ђурић и додао да ће се тенденција хапшења Срба вероватно бити настављена.

Ђурић је указао на то да нико из међународне заједнице није честитао када се на пример, генерал Владимир Лазаревић пријавио за одлазак у Хаг, а који је за разлику од Харадинаја, истиче, бранио Србију од агресије.

Директор канцеларије за КиМ каже да је оставка Харадинаја озбиљан политички сценарио и да је поприлично јасно да ће након "целе ове представе" део међународне заједнице доћи у Београд да врше притисак и да траже, директно или индиректно, да признамо тзв.независно Косово.

"Сасвим је за очекивати да ће ово бити искоришћено, као у аикидоу, за пребацивање притиска на српску страну", каже Ђурић.

Говорећи о суду пред којим треба да се појави Харадинај и други припадници ОВК, Ђурић је објаснио да је реч о суду који је заправо само привремено измештен са територије КиМ, али да је то у суштини суд Косова.

Подсетио је, у смислу функционисања правосуђа на КиМ, да је на територији јужне српске покрајине приштинско правосуђе, каже, отело 80 хиљада непокретности Србима.

Упркос ситуацији која влада на Косову, каже, Београд ће наставити да помаже нашем народу на КиМ и подсетио на инвестициони план који чини 149 пројеката.

У питању је каже, обнова десетина школа, изградња болница, фабрике батерија, обнова верских објеката, подршка за земљораднике, изградња стадиона и друго.

"То је више од материјелне инвестиције, то је сигнал за будућност останка Срба на КиМ", истакао је Ђурић.

Ђурић додаје и да како време пролази, многи у међународној заједници, каже, преиспитују своју позицију по питању КиМ.

Србија је успела, подсећа, да обезеди 13 повлачења признања независности и напомиње да је то је резултат колективног залагања представника државе.

У периоду када су, каже, Драган Ђилас и Вук Јеремић били на власти, тражено је да се међународни суд изјасни о делу наше територије и то са, како је рекао, тадашњим судијама које су из земаља које су признале незавнисност Косова.

Након тога, додаје, са терена расправе у Уједињеним нацијама, случај Косова је пребачен на Европску унију.

С друге стране, каже, од 2012. године Србија је остварила резултате као што је спречавање чланства Косова у девет међуанродних организација.

Ђурић каже и да су у Приштини са нервозом примили вест о томе да је са Француском током недавне посете председника те земље Емануела Макрона Београду, договорена куповина наоружања за нашу земљу.

Важно је, поручује Ђурић, да се злочини који су почињени на КиМ не забораве, а ужаснут је, каже, што постоје и они са српске стране који желе да ослабе позицију Србије.

У том смислу, каже, у наредним недељама могу се очекивати покушаји да се Срби на КиМ поделе.

Сигуран је, закључује, да је оставка Харадинаја, маневар Приштине да би се ојачала њихова преговарачка позиција и да би се представили као жртва.