Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Вратићемо се преговорима, не могу да знам кад
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Вратићемо се преговорима, не могу да знам кад

26. јул 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће се Приштина и Београд сигурно вратити за преговарачки сто, када дође до укидања такси, али да не може да зна да ли ће то бити до краја године.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

"Преговора мора да буде. И кад су стране у ратном сукобу, мора да се седне за преговарачки сто... Ко мисли да је разговарати лоше и да је компромис ружна реч... Ја мислим да је добра вест. А они који би желели да воде земљу на другачији начин, ја им желим све најбоље, али морају да добију подршку грађана", рекао је Вучић за телевизију Прва.

Вучић подсећа да је унапред рекао да ће се премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај у Хагу задржати 24 до 48 сати.

"Толико се задржао да би проверио какви су хотели у Хагу, а суштински се задржао један сат. Онда је чекао да дође ноћу, да слика буде импресивнија, како стиже у Приштину као велики херој", рекао је Вучић.

Каже и да у централној Србији постоје људи који Харадинаја називају моралном громадом попут лидера Савеза за Србију Раде Трајковић, те истакао да за њега они који су учествовали у прогону Срба и још тежим злочинима не могу да буду моралне громаде.

Упитан шта му у вези са тим каже европски комесар Јоханес Хан, Вучић каже да је он нормалан човек и да жели наставак дијалога, те да је о томе синоћ са њим разговарао три-четири сата.

Каже да до наставка дијалога може да дође ако се укину таксе.

Упитан да ли је ЕУ свесна свог пораза јер не може да убеди Приштину да повуче таксе, Вучић поставља контрапитање - зашто било ко мисли да је то пораз ЕУ.

"Није, шта то њих брига? Док немају сукоб. То је питање за нас", рекао је Вучић.На питање шта им даје снагу да не слушају ни Париз, ни Вашингтон ни Берлин, Вучић каже да они нису јачи од тих центара моћи, а камоли од свих њих.

"Неко ту није апсолутно искрен, а ко, нека грађани закључе", рекао је Вучић.

Упитан шта му кажу страни званичници на то што су готово сви званичници косова практично бивши чланови ОВК: "Кажу ми, добар дан, како сте... Они их довели на власт... Сваки од њих има неку улицу у Приштини, још да дају улицу и Јеремићу због одлуке Међународног суда правде", рекао је Вучић.

Он понавља да српска суза нема родитеља и да не верује да ће правда бити задовољена, те истиче да нама остаје да се боримо за себе, помажемо Србима на КиМ и изграђујемо земљу.