Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић Квинти: Не може бити вештачке уравниловке
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић Квинти: Не може бити вештачке уравниловке

13. август 2019. Извор: Танјуг

Србија ће наставити и даље да се руководи сопственим интересима, рекао је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поводом саопштења Квинте и истакао да се не могу у исту раван стављати они који крше ЦЕФТА споразум и они који се бране од противправног чланства дела своје територије у међународним организацијама.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Не може бити вештачке уравниловке јер није исто када се неко брани од противправног чланства у међународним организацијама и када неко крши ЦЕФТА споразум и међународне уговоре", рекао је Ђурић на ванредној конференцији за новинаре.

Ђурић је рекао да у најновијем саопштењу Квинте за Србију постоји неколико спорних ствари, пре свега кад је реч о позиву на наставак дијалога, али и то што се јасно види какав исход желе земље Квинте, каквом ће исходу тежити и какав ће притисак вршити.

"Да, дијалог треба да се настави када таксе буду укинуте, али је јасна тенденција да се направи нека врста вештачке уравниловке, да се на вештачки начин изједначи настојање Приштине да кроз кршење ЦЕФТА споразума увођењем антицивилизацијских такси и међународних обавеза, слободе протока људи и капитала, са понашањем на које је Србија натерана, јер спречавање чланства Косова у међународним институцијама изазвано агресивним спољнополитичким понашањем Приштине у којем су имали подршку и земаља које су издале ово саопшење", рекао је Ђурић.

Казао је да са једне стране постоји јасно кршење Цефте, а са друге противправно настојање Приштине да се учлани у организације, противно Повељи УН.

"Исто је кад бацате под ноге међународно право и када се залажете да у складу са правилима УН и сопствениом уставом и резолуцијом 1244 спречите некога да мимо процеса дијалога постигне признање независности?", иронично је упитао Ђурић.

Он је навео да није Србија та која је иницирала чланство у Интерполу и Унеско и онда наставила са кампањом отимања српске баштине.

"Ни по чему Приштина нема право да тражи чланство у међународним организацијама", рекао је Ђурић и поново да је ван права оно што Приштина ради.

Земље Квинте позвале су данас Приштину и Београд да што пре обнове дијалог и истакле да Приштина мора да укине таксе, а Београд да обустави кампању за повлачење признања независности Косова.

Ђурић је оценио да то што државе Квинте траже од Србије да престане да лобира за очување свог територијалног интегритета, а да, с друге стране, не траже од Приштине да обустави кандидовање тзв. Косова у бројним међународним организацијама јасно показује који је жељени исход решавања косовског питања тих држава - прихватање независности тзв. Косова без отопра.

Каже да је Србија примила к знању саопштење Квинте, али да ће своју унутрашњу и спољну политику, када је реч о КиМ, наставити да води у складу са сопственим интересима.

С друге стране, истакао је Ђурић, Србија ради и на терену у интересу српског народа на КиМ, али и других, било да су Горанци, Роми, додајући да ће држава удвостручити средстава за помоћ на КиМ, које је већ у склопу Инвестицоног плана.

Каже да се тренутно на КиМ изводи око 150 пројеката који се тичу изградње или обнове школа, путева, јавних институција, помоћ привредним субјектима, пољопривредницима...

"Наш одговор ће бити додатна подршка Србима, рационалан однос између Београда и Приштине, да се поштују основне норме, међународна права и да се не крши нешто што је договорено пре 13 година", рекао је Ђурић и поновио да није исто када се неко брани од противправног чланства у међународним организацијама, супротно Резолуцији 1244 и када неко крши Цефта споразум, те да ту не може бити знака једнакости.

Ђурић је приметио да је само неколико сати након што је председник Србије Алексаднар Вучић казао како ће наступити тешке недеље и месеци по питању КиМ стигло саопштење земаља Квинте.

"Наш народ не треба да брине, јер брига државе неће бити мања. Константан раст српске економије и српских институција допринеће да њихов живот буде извеснији, а српска дипоматска активност ће се наставити и са онима који нису на истој страни као ми, и са онима који јесу. Наставићемо јачање позиције Србије како бисмо могли да кажемо да имамо задовољавајуће резултате на КиМ", закључио је Ђурић.