Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Глас за СЛ једини начин останка и опстанка Срба на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Глас за СЛ једини начин останка и опстанка Срба на КиМ

07. септембар 2019. Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић изразио је данас уверење да ће Срби на Косову и Метохији изабрати да гласају за Српску листу, не зато што су, каже, идеални кандидати са те листе, или он лично, већ зато што је то једини начин да опстанемо, да заједно радимо, преживимо и боримо се за будућност.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Српска листа је предала листу за изборе на КиМ, а са њом ће наступити и Грађанска иницијатива СДП, покојног Оливера Ивановића, и њена потпредседница Ксенија Ивановић.

Вучић је рекао да је захвалан свима који су подржали Српску листу и разумели да је јединство неопходно.

Додао је и да вероватно никада јавно неће моћи да се изнесу у јавност подаци колико је било притисака на све друге да изађу, не би ли узели глас Српској листи.

"Имамо податке о притисцима, само како би се Српској листи обезбедио што мање гласова и смањи утицај Београда. Сви други које су кандидовали, Јаблановић, пре тпга Петровић, Рашић и Трајковић... Оне који би да бојкотују изборе у Београду, а не би у Приштини. Тамо су услови идеални, величанствено добри за Србе. Толико о њиховој принципијелности", рекао је Вучић.

Сигуран је, каже, да ће Срби на КиМ гласати за Српску листу, не зато што су идеални сви кандидати са те листе, или он лично, већ зато што је то једини начин да опстанемо, да заједно радимо, преживимо и боримо се за будућност.

"Ако не будемо заједно, да не подсећам како је било са Републиком Српском или Републиком Српском Крајином, када су неки постављали границу на Дрини, како је наш народ прошао", рекао је Вучић.

Он је поручио да нешто слично никада неће урадити, већ ће поштовати сваки српски глас, али ће се, каже, трудити да гласове добије СЛ.

На констатацију да је и Војислав Шешељ дао подршку Српској листи, Вучић је рекао да су различити приступи Ксеније Божовић и Шешеља, али да је лидер радикала рекао да је боље да се гласа за СЛ, него за друге.

"Ксенија је, надам се, велика снага Српске листе у будућности. Лично је знам, она познаје политику, верујем у њен ангажман и уверен сам у још боље резулатате", рекао је Вучић.

Додао је да се нада да ће сви са Српске листе, "и прогоњени и непрогоњени", да "запну" и остваре најбољи резултат, како би имали осам, девет посланика.

Приметио је и да су управо он лично и Српска листа, једина мета напада у албанским медијима.

На упућену захвалност новинарке ТВ Мост на досадашњој помоћи и подршци, Вучић је рекао да је важно да Срби на КиМ чју српски програм и суштинску политику Србије и да читају на ћирилици.

Вучић: Да су хтели да изврше прави притисак,такси не би било

Србији по питању косовског проблема предстоји тежак период и много проблема, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и изразио уверење да ће наша земља ипак имати снаге да изадје из свега тога на најбољи могући начин.

Како је рекао, питање такси и дијалога је најтеже и најозбиљније питање, каже и примећује да чак и неки медији који подрззавају рад владе писсу бесмислице како ћемо лако и брзо да рессимо косовски проблем, што је неодговорно.

"Нама по том питању предстоји тежак период и много проблема, али верујем да ћемо имати снаге да изађемо из свега тога на најбоји могући начин. Да су хтели неки да изврше прави притисак тих такси не би било у то нема сумње".

Истиче, такође, да је тзв. Косово "њихов избор и њихово чедо" и да су направили том чеду колевку и љуљали је и сада каззу да не могу да изврссе било какав утицај.

"Сигуран сам да могу и надам се да ће у наредном периоду. Видећемо", казао је председник.

Проверићу докле се стигло са случајем "Шћепановић" на КиМ

Председник Србије Александар Вучић је данас одговарајући на питање новинара да ли српска и косовска полиција сарађују на расветљавању убиства Милоша Шћепановића, 2017. године у Косвској Митровици, рекао да ће се распитати докле се стигло са тим случајем.

"Погледаћу о чему се ради и да ли имамо било какве закључке по том питању", рекао је Вучић и изразио наду да постоји сарадња две полиције на расветљавању тог злочина.

Новинар је рекао да је "на северу Митровице разрешен тај случај, али да постоји бојазан и код осумњиченог који је у бекству да не би преживео у затвору".

Вучић је запитао - значи ви знате ко је кривац? Новинар је одговрио да зна полицијска дирекција за Север, али да је проблем што у тој породици немају поверења да би преживео у затвору.

"Проверићу о чему се ради, чини ми се да циљате да су Срби криминалци, па би некога да убију, јер би тај могао да отвори Пандорину кутију и каже како у томе учествује не знам ко све и тако даље".

Новинар је на то рекао - "то они кажу".

"Ако се тога плаше, нека се преда то лице, ако они имају контакт са тим лицем, гарантујемо му апсолутну безбедност, добиће посебну зграду да би био заштићен", рекао је Вучић али је наставио опаском да сви "неке завере" виде, у свему...".

"'Ајде, бре, људи, потребно је с времена на време мало сагледати то на озбиљнији начин, а не празним причама са друштвених мрежа", закључио је Вучић.

У северном делу Косовске Митровице 27. септембра 2017. је убијен Милош Шћепановић (32) и тада је објављено да је осумњичени за злочин у бекству, као и да је одраније познат полицији.