Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Приштина ће кад тад морати да испуни своје обавезе
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Приштина ће кад тад морати да испуни своје обавезе

09. септембар 2019. Извор: Танјуг

Приштина ће кад тад морати да испуни преузете обавезе, изјавио је директор Kанцеларије за КиМ Владе Србије Марко Ђурић и нагласио да је Приштини једино на уму статус и признање од Србије, али да од тога неће бити ништа.

Марко Ђурић

Фото: Танјуг

"Неће бити лаког и одрживог решења за питање КиМ. То нас неће поколебати и сваковрсна подршка Србима на КиМ биће још снажнија", каже Ђурић за "Вечерње новости".

Он је додао да од новог посредника ЕУ у дијалогу Београда и Приштине, који ће заменити Федерику Могерини, очекује да буде статусно неутралан и да поврати кредибилитет дијалогу, који је нарушен потезима Приштине.

"Улазећи у дијалог, ми смо желели да у статусно неутралном оквиру и Србима и Албанцима на КиМ омогућимо да живе што нормалније. Албански сепаратисти су се све време надали да ће на тај начин мало-помало учвршћивати једнострано проглашену независност. Данас су нервозни јер се међународна подршка пројекту косовске независности круни. Халабучу, јер не знају шта би друго", додаје Ђурић.

Он албанским властима привремених приштинских институција поручује да укину таксе на српску робу и врате се дијалогу, јер, како је навео, "њихови бирачи не могу да једу велико албанске фантазије, већ заслужују да живе у нормалном друштву".

"О томе можемо да преговарамо", рекао је Ђурић.

Директор канцеларије за КиМ каже да га није изненадило то што се Ксенија Божовић из Грађанске иницијативе СДП нашла међу кандидатима Српске листе за изборе на КиМ, истичући да је она поступила одговорно и да је свесна да предстоји тешка борба за заштиту српског народа и интереса на КиМ, у коју Срби морају ући политички јединствени.