Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић упознао амбасадора Француске са ситуацијом на Косову и Метохији
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић упознао амбасадора Француске са ситуацијом на Косову и Метохији

11. септембар 2019.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се данас са новоименованим амбасадором Француске у Србији Жан-Лујом Фалконијем и упознао га са политичком и безбедносном ситуацијом у нашој јужној покрајини.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић и Фалкони разменили су мишљења о перспективама за наставак дијалога Београда и Приштине, са циљем постизања компромисних решења која ће отворити перспективе за друштвени и економски развој на Косову и Метохији и допринети трајној стабилизацији прилика у региону.

Ђурић је поздравио решеност Француске, као једне од најутицајнијих држава Европске уније, да се активније укључи у процес решавања питања Косова и Метохије, изразивши очекивање да ће то ангажовање, без обзира на разлике у ставу по питању једнострано проглашене независности Косова, бити у духу традиционалног пријатељства српског и француског народа.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију информисао је амбасадора Француске о тешким условима живота српског народа у нашој јужној покрајини и сталним настојањима Приштине да ограничи људска и политичка права Срба.

Посебан акценат Ђурић је ставио на анализу последица антицивилизацијских такси на робу из централне Србије и све чешће провокативне акције Приштине са северу покрајине.

На састанку је било речи и о предстојећим парламентарним изборима на Косову и Метохији и констатовано да је веома важно да они протекну мирно и у демократској атмосфери, а Ђурић је упозорио на све израженије антисрпске поруке албанских политичких актера у предизборној кампањи и онемогућивање гласања са српским документима.

Ђурић је констатовао и да је недавна посета председника Емануела Макрона Београду била веома важан догађај за односе двеју земаља и да је то била изузетна прилика за продубљивање сарадње председника Србије Александра Вучића и шефа француске државе.