Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: САД су одобриле одлуку Приштине о гласању са косовским документима
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: САД су одобриле одлуку Приштине о гласању са косовским документима

17. септембар 2019. Извор: Танјуг

Американци су одобрили одлуку Приштине да се на изборима 6. октобра гласа само са косовским документима, док су Европљани били против, рекао је данас председник Србије Александар Вучић и истакао да ће Српска листа, упркос свим ограничењима и нападима, победити.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Американци су им то одобрили, Европљани нису били сагласни. Тачка", рекао је Вучић новинарима приликом посете Удружењу породица киднапованих и убијених на КиМ.

Вучић каже да та одлука косовске Централне изборне комисије представља велики проблем и муку за Србе, а да је донета како би се по сваку цену у власт "угурали" послушни Срби, они који ће да раде по налогу њихове амбасаде, а не они који ће да сарађују са Београдом.

"За њих је Београд црвена марама", рекао је Вучић.

Он је навео да ће Српска листа опет победити, упркос свим ограничењима, кампањама и нападима.

"Џаба им све, џаба сте кречили, видећете све 6. октобра. Можете да ускратите Србима 3.000 гласова, опет ћете да изгубите, али да ће да се боре да изгурају неку власт за Ђиласову Раду, даће све од себе и то не раде први пут. Али то је кад неког научите да побеђујете, побеђивате увек, само да покажете озбиљност и одговорност", рекао је Вучић.

Он је рекао и да су поједини српски медији наивни, због начина на који су пренели изјаву Аљбина Куртија да ће "кренути у дијалог са Србима".

"Курти мисли на локалне Србе и да Србија нема шта да тражи на КиМ. Хтео је да каже 'Србијо, склањај се одавде', а ми ћемо са локалним Србима лако то да решимо", рекао је Вучић.

С Палмером имам пуно тога да причам,далеко смо од решења

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да са званичником Стејт департмента Метјуом Палмером "има доста тога да разговара о Косову и региону", али да из тога не треба извлачити закључке да ли је позиција Србије сада боља него раније.

"Нисам у стању да коментаришем да ли је боља или лошија позиција, јер сам се тих процена од неодговорних наслушао у прошлости. Кад играте утакмицу, играте до краја, док судија не свира крај, до 90 или 95 минута. Не можете да процењујете у 37 минуту", рекао је Вучић новинарима.

Далеко смо, каже, од решења.

"Наш посао је да се боримо за остварење наших националних интереса и да разумемо да ствари не могу да изгледају како ми желимо и да у односу с међународном заједницом не учествујемо у 'фонтани жеља', па да буде како ми желимо", рекао је Вучић.

Он је прокоменатрисао да је његов говор у Прањанима привукао, после ауторског текста о плебсу и елити, највише пажње, управо зато šто је рекао истину, и Американцима и Србима, у лице.

"Ми смо ти који морамо да пођемо од себе, да схватимо да смо и ми правили грешке, не мале, већ велике, да мењамо себе, па тек онда да тражимо од оних који су већи, да себе преиспитају зашто су све то радили Србији, да ли је било неопходно и да ли је заиста увек било у њиховом инетересу".

Разговор с Палмером, иначе, био је, према Вучићу, озбиљан и одговоран и наставиће га у наредном периоду, "у Њујорку или овде у Београду." "Где год буде постојала могућност сретаћемо се", рекао је Вучић и додао да с Палмером има "много тога да прича о Косову и региону".

О питањима о истрази убиства Ивановића: Монструозне алузије

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас да српске службе и даље воде озбиљну истрагу о убиству Оливера Ивановић и још једном одбацио покушаје политичких противника да кривицу за тај злочин пребаце на њега или неког из његовог окружења.

На питање Н1 о томе да прокоментарише то што је прошло 20 месеци од убиства Ивановића и докле се стигло са истрагом, Вучић је одговорио:

"Да, прошло је 20 месеци, а прошло је и 16 година од убиства Милана Пантића у време режима Ђиласа, Јеремића... 20 година од убиства 14 српских жетелаца, а убице нису пронађене. Имамо много годишњица трагедија."

Он је подсетио да Београд, после тог стравичног злочина, убиства Ивановића, није имао приступ лицу места и није могао да сарађује са привременим институцијама у Приштини, ни Еулексом.

"И даље спроводимо озбиљну истрагу и верујем да ћемо ми, као што сам рекао, открити све оне који су у том страшном злочину учествовали, али нећу да бежим због тога што би неко да набаци кривицу, онако успутно, као да је неко од нас одговоран", рекао је он.

"Морам да вас разочарам, нисам убица, никог нисам убио, нити ћу", поновио је Вучић и подсетио да је Ивановићу помагао кад нико други није.

"Али, та врста потребе (мојих политичких противника) да кад не знате како да се изборите са нечијом марљивошћу, образовањем, кад не можете радом, посвећеношћу да се изборите онда морате да лажете јавност и да кажете: ''То је Вучић, неки његови су учествовали у томе''. То су монструозне ствари и више говори о тим људима, него о мени", рекао је Вучић.

Како је нагласио, Београд ради све што може и људи из безбедносне агенције, који су сви професионалци, боре се да се истина открије.

"И којег год Србина да открију, ако га има, биће ухапшен одмах, ма како да се зове. Ма како да се зове", нагласио је Вучић.

"А, ја сам само за једног рекао да је испитан и да није учествовао у томе", рекао је он, додајући да се ради о Милану Радоичићу којег је испитала полиција и дошла до тих навода.