Насловна » Актуелно » Вести » Козарев: Неодопустива дискриминација Срба на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Козарев: Неодопустива дискриминација Срба на КиМ

24. септембар 2019.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев упозорио је данас међународну јавност да се над српским народом у нашој јужној покрајини врши недопустива дискриминација.

Душан Козарев

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Говорећи у Варшави на годишњем имплементационом сасатанку ОЕБС-а „Људске димензије“, Козарев је истакао да су Србима на Косову и Метохији свакодневно угрожена основна људска права на живот, кретање, имовину, припадност својој етничкој и верској заједници.

„Од последњег састанка Људске димензије ОЕБС у Варшави нажалост нема позитивних промена, већ се ситуација погоршала. Приметна је и даље појачана активност застрашивања и подстицања Срба на напуштање Косова и Метохије и одвраћање протераних да се на своја огњишта врате. У претходној години извршено је око 70 етнички мотивисаних напада на Србе“, прецизирао је Козарев.

Козарев је врло детаљно набројао примере угрожавања људских права Срба на Косову и Метохији, и на примеру тврђаве Ново Брдо, раскринкао настојања Приштине да насилним фалсификовањем историје додатно продуби међунационални јаз у покрајини.

„Албанци не само да отимају, руше и пљачкају Србе и српске светиње, већ желе и да у потпуности узурпирају и фалсификују српску историју, као и да избришу сваки траг и вековно присуство Срба на територији Косова и Метохије“, рекао је Козарев.

Са посебном забринутошћу Козарев је говорио о упаду приштинских специјалаца на север покрајине у мају ове године, када је шири оружани сукоб избегнут захваљујући томе што је Србија привржена мирном решавању проблема.

Козарев је, међутим, и овом приликом нагласио да је угрожавање људских живота Срба на Косову и Метохији „црвена линија“ за Београд.

Козарев је упозорио и да посебну опасност, како за Србе тако и за Албанце, представља повратак бораца са ратишта на Блиском истоку, јер до сада се, како се процењује, више од 250 бораца „Исламске државе“ вратило на КиМ и они представљају реалну опасност не само за Балкан него и за целу Европу.

Тренутно, као један од последњих облика џихадистичке борбе у Сирији, делује јединица састављена од чисто етничких Албанаца под називом Џамати Албан, а према подацима албанских медија, на Космету више од 50 хиљада људи практикује вахабизам, најрадикалнији облик исламске религије, навео је заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију.

Кoзарев је закључио да Србија, упркос свему, и даље остаје сталожена и стрпљива, посвећена дијалогу и миру, компромисном разрешењу вишевековног косметског чвора и унапређењу сарадње у региону.