Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Срби да покажу јединство, без Срба нема даљег делања
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Срби да покажу јединство, без Срба нема даљег делања

24. септембар 2019. Извор: Танјуг

Све Србе који политички нешто значе на КиМ ставили смо под један барјак и то су људи различитих политичких опција који су се ујединили, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и позвао све Србе да 6. октобра изађу на изборе и сачувају утицај Срба на КиМ.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Значајно је да сви они који се осећају делом државе Србије узму учешће и подрже Српску листу, јер је то гарант очувања Срба у нашој јужној покрајини", казао је Ђурић за Тв Пинк.

Додао је да је важно да Српска листа освоји 10 мандата јер, како каже, Албанцима на КиМ то не би одговарало, те да без 10 мандата нема нове покрајинске владе без Срба.

"Они морају да имају глас макар једног српског посланика. Без договора са Србима нема даљег делања", закључио је Ђурић.

Истиче да се успело у томе да се сви Срби који нешто у политичком смислу значе на КиМ окупе под један српски, државни барјак.

"Данас је свих десет градонацелника, свих десет општина, са српском вецином у склопу Српске листе која је државни пројекат Републике Србије. Данас су сви Срби који су чврсто повезани око Српске листе упућени на сарадњу са државом Србијом", истиче Ђурић.

Осврћући се на разговоре председника Александра Вучића са немацком канцеларком Ангелом Меркел, Ђурић је казао да је у српско-немацким односима направљен помак.

"Политицки осноси су добро утемељени, а то доказују и немачки инвеститори. Увек када се састају њих двоје, то је добра порука за инвеститоре", истакао је Ђурић.

Он је навео да је, када је у питању косовски проблем, важан отворен дијалог.

"Дошли смо од једне закуцане позицјије из 2008.до тога да данас сви тежимо компромисном решењу. То је и даље тешка, али повољнија слика", објаснио је Ђурић уз оцену да је направљен преокрет када је у питању положај Србије у односу на КиМ.

Навео је да је важно то што данас они који су највише подржавали независност, сматрају да је компромис ипак важан.

Напомиње и да је закључак јучерашјег сусрета да Меркел жели да се настави дијалог, и то је веома значајно и у интересу Србије.

"Председник се у Њујорку среће са светским званичницима, како онима који имају исте, тако и онима који имају различитије погледе од Србије по питању КиМ", објаснио је Ђурић.

Он је навео да до сада није чуо ни једно решење које би задовољило српску страну, али истиче да је даљи дијалог свакако важан.