Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Нема "ружичастих" решења за питање Косова
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Нема "ружичастих" решења за питање Косова

25. септембар 2019. Извор: РТС

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да је са америчким званичницима у Њујорку говорио о Косову. Истакао је да је то тешка и компликована тема и да САД желе решење, додајући да су отворени да чују различита мишљења и другачије ставове који би довели до решења.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Александар Вучић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се очекују резултати избора у Приштини због укидања такси на српску робу и наставка дијалога Београда и Приштине.

Председник је рекао да су све опције на столу.

"Ми нудимо једно, они друго. Ми разговарамо о свему, па ћемо да видимо", рекао је Вучић.

Додао је да Београд нуди решења и да не може да каже да ли Албанци желе то да чују јер дуго нема контакте с њима.

Наводи да нема "ружичастих" решења и наглашава да је важно да се настави бржи економски развој, да буду веће плате и пензије, да се сагради више путева, али и да се брине о народу на Космету, националним и државним интересима.

Како каже, то све није лако и једноставно, а није све ни могуће добити. Каже да ће се борити да поправи позицију Србије и да извуче што више за народ.

На питање шта је рекао америчком председнику Доналду Трампу на пријему, за тих пар минута колико је имао времена са разговара с њим, Вучић је рекао да наши људи више воле естрадне него суштинске ствари.

Као пример је навео вест о раду на заједничком тржишту са Северном Македонијом и Албанијом, за коју је рекао да готово никога није заинтересовала, а која доноси корените промене за цео регион.

Говорећи о Трампу, истакао је да му је рекао да је његова популарност у Србији велика и да бисмо волели да га угостимо.

"Он је рекао да зна колико су Срби добар и велики народ и да зна да ми је обећао да ће доћи у Србију", рекао је Вучић.

Међутим, каже да му је то рекао и пре годину или две и да он сад има својих обавеза, које су му важније него било шта друго.

Важно је, каже председник, што је америчка администрација посвећена решавању питања Космета.

Вучић је рекао да, ако је нешто промењено, то је да су САД отвореније да чују предлоге српске стране.

Приштина ради свој посао, ми свој – видећемо ко је успешнији

Рекао је да се представници Приштине боре за своју ствар из свог угла. Наводи да је његово било да покаже да Србија то сматра својом земљом.

"Они улажу велику енергију и труд", навео је Вучић додавши да је Њујорк њихов град.

Прецизирао је да не мисли на зграду УН, већ на бројне лобисте и финансијске магове који помажу њихову кампању.

Рекао је да Србија тај новац не може да има, и да ће, чак и када крене више да улаже у лобирање, то бити само кап у мору у односу на оно што су они уложили од 1946. године.

"Верујем да сте овде на сваком месту могли да видите колики углед имамо", рекао је председник.

Указао је да је за њега важно што је имао састанак с председником Конгоа, који ће ускоро доћи у Београд. Каже да је то земља од 90 милиона становника која је била надомак тога да призна независност Косова, али то није урадила.

Вучић каже да је то био тежак и напоран посао и да ће разговарати и са председником Палауа и са другим земљама, али да неће о томе јавно да говори.

"Они су рекли да су дошли по нова признања, ослободили нас од сваке одговорности. Ја сад кажем, радимо на новим повлачењима признања. Они раде свој посао, ми свој, па да видимо ко ће бити успешнији", рекао је председник.

Александар Вучић је рекао да не ради само Приштина на новим признањима већ да на томе ради и албански шеф дипломатије.

"Они отворено кажу – друга држава ради на признању. Нема проблема, ми смо сами, нама мало ко хоће да помогне по том питању, али хајде да видимо. Многи су нас потцењивали и данас нас потцењују, али је наш одговор био веома ефикасан и озбиљан", рекао је Вучић.