Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Решење за КиМ - да нико не добије све, али да добије довољно
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Решење за КиМ - да нико не добије све, али да добије довољно

26. септембар 2019. Извор: Танјуг

Решење за питање Косова и Метохије мора да буде такво да ниједна страна не добије све, али да добије довољно, поручио је данас у Њујорку, у обраћању Генералној скупштини УН председник Србије Александар Вучић и истакао да то решење нико не жели више од Србије, зарад стабилности.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Зато, поручио је, очекујемо да све велике силе схвате и подрже наше аргументе и да не подржавају аргументе и покрете који иду у супротном правцу као што је то био случај од 1999. до 2008. године.

"Ми верујемо да имамо право да одлучујемо о нашој судбини и шта је најбоље за наш народ", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да Србија има отворено питање Косова и Метохије које највише оптерећује економски раст како у Србији, тако и у региону.

"Као што је говорио Јован Дучић - да су непријатељи наши пријатељи који се разликују по томе што нас не схавтају и што постоји одређени неспоразум. Ово је вишевековни проблем који се не може тумачити смао кроз предрасуде, али ми смо уз веру почели разговоре у циљу постизања трајног решења. Нико га не жели више од Србије зарад наше стабилности", рекао је Вучић.

Цитирао је некадашнејг америчког председника Џона Кенедија да не можемо да разговарамо са људима који кажу "што је моје - моје је, а што је твоје - о томе можемо да разговарамо", и поручио да решење мора да се постигне решенеј тако да ниједна страна не добије све, али да добије довољнио.

Председник Србије је истакао да да долази из мале земље, али највеће на Западном Балкану, која је највише пропатила кроз Први светски рат, из народа који је доживо највеће патње у Јасеновцу током Другог светског рата, због чега ти људи највише желе да имају мир и стабилност и могућност да надпредују у 21. веку.

Данас, како је рекао, не само да подвлачи поштовање за право, независност и суверенитет малих земаља, већ и то да увек будемо способни да одржимо квалитет и право на слободно одлучивање, тако што бисмо сви деловали заједно.

"Из тог разлога говорим о Србији и региону, јер једно не иде без другог", нагласио је Вучић.

"Србија није острво", рекао је Вучић и додао да је Србија део Балкана, који је јачи, ако је и Србија снажнија.

Зато се, истиче, увек једнако залаже за регион, као и за Србију.

"Зато ћемо увек заговарати политику мира и преговора, јер је то једини нацицн да створимо неопходну стабилност, без које нема економског раста и прогреса", рекао је Вучић.

Он је истакао да је Србија данас на путу ка ЕУ, да је њена посвећеност том циљу јача него икада.

Због мира и економског напретка, Србија бира независну спољну политику и незвисно доношње одлука за свој пут у будућности и увек се хвалимо да имамо добре и пријатлејске односе са Кином Русијом и све боље односе са САД, рекао је Вучић.

"Наш посао је да се бавимо нашим народом и не занима нас шта нам други неко у свету може рећи, да ли смо купили природни гас или чоколаду, гледамо шта је најбоље за нас, бирамо најквалитетније, није нам битно шта кажу мисле велике силе о томе. Ми верујемо да имамо право да одлучујемо о нашој судбини и шта је најбоље за наш народ, а не шта друге велике силе мисле и желе".

Вучић је рекао да Србија никада и нигде не крије да води независну спољну политику, па ни у Генералној скупштини УН.

Каже да иако Србија има одличне еконмске резултате и запитао да ли људи, не само у Србији већ и у региону живе добро.

"Треба нам деценије мира и посвећеног рада и успеха како бисмо дошли до развијених еврпоских земаља", додао је Вучић.