Насловна » Актуелно » Вести » Приштина покушава да Комшићев модел примени на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Приштина покушава да Комшићев модел примени на КиМ

01. октобар 2019. Извор: Танјуг

Предизборним спотом којим Ненад Рашић, кандидат коалиције Слобода, позива на албанском народ на КиМ да изађу на изборе, је порука да ће га Албанци изгласати уместо Срба, као што су Бошњаци изгласали Жељка Комшића у БиХ уместо Хрвата, сматрају председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун и помоћник директора канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Дрецун и Петковић

Фото: Ртв Пинк

"Мислим да је ово што је урадио(Рашић) испод границе достојанства. Одговор на то ће дати српски народ на изборима. Србима на КиМ је јасно да је Српска листа званични Београд, држава Србија. Глас који се не да Српској листи је глас који се даје онима који не желе Србију на КиМ", рекао је Дрецун за Тв Пинк.

Он је нагласио да Приштина покушава да отвори простор и убаци појединце из редова српског народа који ће сарађивати са њима, а не са званичним Београдом.

"Приштина је створила нерегуларне услове за Српску листу. Српски народ на КиМ мора да схвати да глас који није дат Српској листи, је глас за велику Албанијју и против опстанка српског народа", навео је Дрецун.

Пита се да ли спотом Ненада Рашића неко шаље поруку да ће неки Албанци по директиви гласати за њега, само да бисмо имали варијанту Комшића као у БиХ када су га Бошњаци изгласали уместо Хрвата.

Петар Петковић је поручио да је важно да грађани Србије виде спотове Раде Трајковић и Ненада Рашића, најближих сарадника Драгана Ðиласа, у којима се показује "врхунац политичког и људског бешчашћа".

Како каже Рашић је спот урадио у Приштини, одакле је протерано 40.000 Срба, испред цркве Христа Спаса која је за албанце симбол Милошевићевог времена и више пута била скрнављена.

"Позива Албанце да гласају за њега и у том споту да сви треба да се удруже, да изграђују најмлађу државу на свету, самопроглашену државу Косово", навео је Петковић.

У другом споту, како је навео, он (Рашић)из Призрена, одакле је протерано 10.000 Срба, поред Богословије која је спаљена, говори како је Српска листа монструм.

"На тај начин шаље поруку да је и Српски народ на КиМ монструм јер 95 одсто српског народа подржава Српску листу. Свесно или не позива Албанце да наставе са инцидентима према српском народу када тако говори. Овако није говорио ни Харадинај, ни Тачи, ни Курти", навео је Петковић.

Он је позвао све Србе на КиМ да изађу на изборе 6. октобра и дају свој глас Српској листи.

Наводи да је важно да Српска листа освоји свих 10 загарантованих места, како ни једно крупно и важно питање, које се тиче опстанка српског народа на КиМ, не може да буде донето без сагласности Српске листе, односно сагласности и договора са Београдом.