Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Глас за Српску листу-глас за опстанак и будућност Срба на КиМ и Србије
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Глас за Српску листу-глас за опстанак и будућност Срба на КиМ и Србије

04. октобар 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић поново је данас позвао све Србе на Косову и Метохији да изађу на изборе 6. октобра и гласају по својој савести, а да је његова молба да гласају за Српску листу, јер је то питање опстанка Срба на Косову и Метохији и опстанка и будућности Србије.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је, после састанка са кандидатима Српске листе, рекао да је та листа била изложена бруталној кампањи, а циљ те кампање био је, како је истакао, слабљење позиције српског народа на Косову и Метохији, Србије у целини и преговарачке позиције наше земље у наставку решавања косовског питања.

Вучић је рекао да је више разлога за његову молбу да Срби на КиМ свој глас дају Српској листи, истицћући да је у кампањи била видљива заједничка, усредсређена и брутална кампања, која се из различитих извора водила против Српске листе и то не само на Космету.

Ту кампању, истакао је, водили су представници свих великих албанских политичких партија, које су говориле да је важно да се разговара са Србима, али не и са Србијом.

"Проналазили су своје приватне Србе, које много воле, највише на свету, само да никакве везе немају везе са Србијом, Београдом и Вучићем", рекао је Вучић.

Све су то, каже, више него довољни разлози да Срби размисле колико је велики интерес да се изађе на изборе, да се подржи Српска листа, јер је то питање опстанка Сбрије и српског народа на КиМ.

"Ти други, за које позивају, вам кажу да живе у "новој држави" Косово. Ми имамо једну отаџбину, Србију. Они који би да избришу српско име на КиМ могу да раде како им је воља, али наш народ позивам да добро разуме у каквој смо тешкој ситуацији данас", рекао је Вучић.

"То је веће питање у односу на оно да ли ћемо да се љутимо на неког нашег представника, ово је питање опстанка и бдућнсоти Србије", рекао је Вучић.

Вучић је указао да су све време сви од Албанаца на КиМ, до многих у Београду водили кампању против Српске листе оптужујући како некада њега заједно са њиима, тако и некада њих саме, за убиство Оливера Ивановића.

Набројао је, на конференцији за штампу, да је Приштина увела одлуку о забрани представницима Србије да уђу на територију Косова, наводећи да су због тога постали стопроцентна држава, док су други, попут члана Бундстага Штефана Шаврца или Метјуа Витакера из САД, могли да дођу да подрже Аљбина Куртија, односно Кадрија Весељија.

"А, нико од нас није могао да дође да подржи свој народ", додао је.

Вучић је истакао да је вођена кампања застрашивања свих који би обављали елементарне изборне активности у крорист Српске листе, па је данас предложен притвор од 30 дана за Жарка Дејановића и Власту Богдаоновића, због "нарушавања изборне воље".

"Ваљда зато што нису Срби који се допадају великим албанским политичким партијама и њиховим међународним менторима", рекао је Вучић.

Затим су, подсетио је, Српској листи забранили емитовање спота због синтагме "Србија зове", 26. септембра.

"По захтеву БИРН и ''Интернwес'' Косова. Штио би рекла деца ''брзом брзином'' изборни панел за жалбе и представке донео је одлуку да се изриче новчана казна од 30.000 евра. Опљачкали су СЛ због повреде Кодеска понашања политичких субјеката, присталица и каднидата. ''Србија зове'' је повреда Кодеска", рекао је Вучић.

Указао је да, са друге стране, и даље нема одлуке, иако се Српска листа жалила на представљање те листе као "монструм листе" од оних Срба које, каже, Албанци подржавају.

"Нема одлуке истог изборног панела, не пада им на памет да било какву одлуку донесу. Јер то није ширење мржње, то је ваљда позив на љубав", рекао је Вучић.

Покренули су, подсетио је, и кривично правни поступак за вербални деликт против једног од кандидата Српске листе Ивана Тодосијевића, који им је крив само што је рекао да је био инсцениран масакр у Рачку, и да је то био повод за НАТО агресију на СРЈ.

„''Ајде, ухапсите целу Србију због тога, јер ја то и данас кажем и мислим. Побијте нас и похапсите све, забраните другачије мишљење и ви странци и ви Албанци. Мора да постоје само јунаци Тачи и Харадинај, а они који кажу да они то нису - одмах у затвор да иду“, казао је он.

Вучић је указао да су донели још једну одлуку да би смањили гласове Српској листи, а то је да не може да се гласа са српским документима што је раније било могуће.

Додао је и да су рекли да ОЕБС неће моћи да контролише гласове путем поште која долазе ван Косова, рачунајући да могу да манипулишу, а покушаће, како сматра, да на бирачким местима манипулишу проглашавањем неважећим листиће за Српску листу у корист својих Срба.

„Народе српски на КиМ све ово више је него довољан разлог да разумете колико је велики интерес да изађете на изборе, да подржите Српску листу, јер је то питање останка на КиМ. Ти неки други за које позивају кажу да живе у најновијој држави Косово. Ми немамо ни новију, ни старију отаџбину, а то је Србија“, истакао је Вучић.

Рекао је да би они да избришу српско име на КиМ.

Он је захвалио свима који су, каже, издржали кампању бруталног утеривања страха у кости свима који раде у интересу Србије, свима који су штитили Србију и пожелео им срећу и успех у недељу.

Срби, према његовим речима, морају да разумеју у каквој смо тешкој ситуацији данас, и да хоћемо да предупредимо шта се збивало у РС, па и у Републици српској Крајини, где су прво уносили раздор међу Србима, па онда свађали Београд са Бањалуком, а исто покушавају и данас. „Ово је питање јединства, опстанка и наше будућности на КиМ. Циљ свих, многих из Квинте, свих албанских политичких структура и оних српских који служе српским неинтересима је да ослабе Србју на КиМ и у целини, да ославе позицију Србије у разговорима са Албанцима о будућности КИМ“, оценио је он.

Представио је Винку Мариновић из Клине, у којој има свега четири српске куће, која је кандидат Српске листе.

„То је ''жена монструм'', јер српско име и презиме чува у Метохији“, казао је он.