Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Нико да не рачуна на бланко подршку Спрске листе
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Нико да не рачуна на бланко подршку Спрске листе

07. октобар 2019. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да ће све будуће кораке Српска листа, која је убедљиво победила на изборима на КиМ у српским срединама, правити у договору са Београдом и поручио да нико не треба да рачуна на бланко подршку српских представника.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је нагласио да је на узорку од 98,28 одсто, Српска листа освојила 95,13 одсто гласова у српским срединама, СЛС Слободана Петровића 2,78 одсто, Партија косовских Срба Александра Јаблановића 1,42 одсто и листа коју су предводили Рада Трајковић и Ненад Рашић 0,67 одсто.

Он је рекао да су се након избора на КиМ "отопиле" наде Приштине да ће Срби ићи у више колона, да узму "приватне" Србе и да са њима праве политичке аранжмане.

"Не кријемо да све радимо у договору. Српска листа ће договор о будућим корацима правити са Београдом и нека нико не рачуна на бланко подршку српских представника", рекао је Ђурић на прес конференцији.

Он је изнео податке да је у Лепосавићу, са 100 одсто обрађеног материјала, на изборе изашло 8.261 бирач, а да је Српска листа освојила 6.777 гласова, СЛС 24 гласа, а листа Раде Трајковић 23 гласа.

У Зубином потоку Српска листа освојила је 4.142 гласа, СЛС 16, Рада Трајковић 12, а Александар Јаблановић 17, док је у Звечану СЛ освојила 4.150 гласова, СЛС 39, а листе Раде Тарјковић и Александра Јаблановића по 18 гласова, пренео је Ђурић.

Такође, додао је да је у Северној Косовској Митровици на 100 одсто обрађеног материјала Српска листа освојила 7. 118 гласова, СЛС Слободана Петровића 34, листа Раде Трајковић и Ненада Рашића 51, а листа коју је предводио Александар Јаблановић 55.

Коментаришући резултате избора, на којима је највећи број гласова освојило Самоопредељење Аљбина Куртија и будућност дијалога Београда и Приштине, Ђурић је рекао да се Курти залагао за "Велику Албанију", против дијалога са Србијим, а за дијалог са онима који су освојили 0,67 одсто.

"То су били идеални партнери за њега. Курти ће морати да разговара са представницима државе Србије, уколико жели да има дијалог о будућности покрајине", рекао је Ђурић.

Он је нагласио да дијалог може да се води само поштујући Србе и Србију.

Председник Српске листе Горан Ракић је нагласио да су јуче победиле слога и јединство и да је српски народ на КиМ показао како се брани Србија и бори за свој народ.

Он је додао да је била масовна излазност Срба на бирачким местима и да је била већа за око 30 одсто у односу на 2107. годину.

Како је рекао, резултати избора су показали да они који су ишли на изборе мимо Српске листе, на једној заједничкој листи, не би могли да освоје ниједан мандат.