Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Могу и да забране Српску листу, али хоће ли тиме да забране Србе?
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Могу и да забране Српску листу, али хоће ли тиме да забране Србе?

14. октобар 2019. Извор: Танјуг

Могу и да забране Српску листу, али не могу да "забране" српски народ на Косову и Метохији, рекао је данас председник Александар Вучић поводом навода Приштине о затрованим ковертама са гласачким листићима из централне Србије и упозорио међународну заједницу да укидање демократије не води ничему.

Александар Вучић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Ово је моје упозорење међународној заједници, посебно онима којима је било тешко да честитају Српској листи и моја молба Приштини да се уразуме, да укидање демократије не води ничему и да морају јасно да знају ко су представници Срба на КиМ", истакао је Вучић.

Он је рекао да је суштина у томе да они покушавају да Српску листу прогласе за терористичку и да добију подршку међународне заједнице за то.

"То је смешна прича за малу децу, тупава прича коју је неки кретен смислио мислећи да може да науди Српској листи, а наудиће себи. Они могу и да забране Српску листу, хоће ли тиме да забране српски народ", рекао је Вучић за телевизију Пинк.

Он је навео да је ово последњи позив Албанцима да се уразиме и прихвате изборе резултета.

"Мој последњи позив да се ураразуме и прихвате изборне резултате. Нама ниједан глас није потребан. Немојте да измишљате и да правите приче 90-тих о једнонационалном тровању. И ти Срби су седеили у ЦИК па није ниједан добио алергију", казао је он за Пинк телевизију.

Вучић је казао да је понуђено да се спроведе истрага, на шта су одговорили да немају техничке могућности и поручио да не измишљају даље.

„Нама ниједан глас није потребан, да поклањате другима не вреди. Покушавају да Српску листу прогласе за терористичку, и да за то добију подршку запада", рекао је он.

Каже да је Србија такве грешке правила 80-тих и 90-тих када смо производили наше такозване Албанце говорећи да они други не постоје.

„Тако и они данас имају своје Србе који су послушни и покорни такозваној косовској држави. Који везе немају са Србима и српским интересима, не подносе отаџбину Србију", објаснио је он.

Вучић је упозорио да избацивањем Српске листе они избацују Србе из свих институција, јер се неће задржати ни у другим институцијама.

Сматра да ће се Срби организовати на други начин и да ће доћи до проблема.

Сваки покушај избацивања Српске листе из косовских институција, указао је, представља играње са демократијом и опстанком једног народа.

На питање да прокоменатрише јучерашњи сусрет Куртија и Ненада Рашића и да ли је то начин да се он убаци у владу, Вучић каже:

"Могу да раде шта год хоће, али то је супротно њиховим законским и подзаконским актима. Понављам, свако избацивање Срба, јединих легалних и легитимних представника Срба јер су освојили не 46, или 56 већ 96 одсто српских гласова, је играње са демократијом и опстанком једног народа. А последице нека сами извалче", рекао је Вучић.

На питање да ли је могућ наставак дијалога, имајући у виду изјаве Аљбина Куртија, иначе још радикалније од Харадинајевих, Вучић каже да такве изјаве за неког можда представљају изненађење, али за њега не.

"Шта од људи који се залажу за тзв. велику Албанију друго можете да очкеујете? Јесте ли видели Куртија испред тзв.косовске заставе? Не, него испред албанске. То је изненађење за многе друге, за мене није", казао је Вучић.

Сличне ставове могу се очекивати и од Османи, додаје он.

"Али, да ли ће они да се договоре, јер већи су сукоби међу њима него што хоће да причају, то је друга ствар. Ја бринем шта ће се десити у интерегнуму до формирање те владе", рекао је Вучић.

Представници Приштине требало би, каже, мало да се спусте на земљу, јер није Приштина Вашингтон па да се тако односе према другима.

"Надам се да ће бити довољно разума да не праве даље проблеме и да се не понашају арогантно. Као што слушам и то да може о свему да се преговара, а не може о територији... Само нека сте ви нама рекли о чему све не може", рекао је Вучић.

Како је рекао, када неко разговара на начин како је Кенеди некада говорио - оно што је моје је моје, хајде да преговарамо о ономе што је творј - е, ту преговора нема.

На питање да прокоментарише то што се чује из Приштине да ће мањине имати два министарска места и шта ће се десити ако ресор за заштиту животне средине или за повратак добију Рада Трајковић или Ненад Рашић, Вучић је рекао да ће бити јасно да је то направљено директно против интереса српског народа.

"И српски народ ће адекватно реаговати и зато ће имати подршку своје државе Србије, а онда нисам сигуран да ће бити одушевљени... тиме се баца све под ноге и Бриселски споразум и све друго", поруцицо је он.

Вучић је објаснио да је Бирселским споразумом предвиђен излазак на локалне и парламентарне изборе по косовским законима, али, истиче, Приштина не поштује те законе и доводи у питање цео споразум.

"Шта ће да раде ако Срби донесу одлуке о повлачењу из других институција? Шта ћете онда да урадите? Да заводите окупацију, да шаљете своје снаге у свако српско село? Може до неког тренутка али не може довека", поручио је Вучић.

Председник је поручио Србима на КиМ да не треба да брину звог целе ове ситуације:

"Као председник Србије сам забринут и сви људи овде. Али, нека они не брину, ми ћемо бити уз њих и у сваком тренутку, да делимо судбину. То је моја порука народу у сваком делу КиМ".