Насловна » Актуелно » Вести » Вучић и премијер Лесота: Захвалност за подршку око КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић и премијер Лесота: Захвалност за подршку око КиМ

21. октобар 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић примио је данас премијера Лесота Томаса Табанеа и том приликом му захвалио на подршци његове земље територијалном интегритету и суверенитету Србије, показану одлуком да прошле године повуче признање тзв. Косова.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је додао да се нада да ће та подршка и даље бити изражена у међународним организацијама.

Председник Србије је изразио задовољство што је политички дијалог Србије и Лесота интензивиран, како то и приличи двема пријатељским земљама.

Премијер Табане је рекао да је подршка Лесота Србији безусловна, опредељена поштовањем одлука УН.

Председник Србије је рекао да Србија, према Лесоту и другим афричким земљама, баштини некадашњу југословенску политику пријатељства.

Он је, с тим у вези, подсетио на то да је 25. мај проглашен за Дан пријатељства са народима Африке, како би Србија и на тај начин показала спремност да јача политичке, економске, културне и друге везе са афричким земљама.

Двојица саговорника су размотрили могуће области сарадње Србије и Лесота у складу са приоритетима обеју земаља, те је установљено да највеће могућности постоје у пољопривреди, рударству и туризму, као и у области одбране, наводи се у саопштењу Прес службе председника Србије.

Такође су размотрене могућности за пружање медицинске и хуманитарне помоћи рањивим групама становника Лесота.

Када је реч о сарадњи у области образовања, председник Вучић је изразио спремност да за студенте из Лесота буду обезбеђене стипендије за школовање у нашој земљи у оквиру програма "Србија и свет".