Насловна » Актуелно » Вести » Отворен штанд Канцеларије Косова и Метохије на Сајму књига
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Отворен штанд Канцеларије Косова и Метохије на Сајму књига

21. октобар 2019. Извор: Танјуг

Штанд Канцеларије Косова и Метохије на овогодишњем Сајму књига свечано је отворио данас директор те Канцеларије Марко Ђурић, који је поручио да Србија брани Космет и чувајући српску културу, историју и традицију.

Марко Ђурић

Фото: Танјуг

Ђурић је навео да и данас српска култура, уметност и традиција у јужној покрајини живе и сијају у пуном сјају и то захваљујући заједничком раду српских институција на КиМ, плану председника Србије Александра Вучића и подршци Владе Србије.

Према његовим речима, у претходних неколико година, тачније од 2014. године па до данас, на КиМ је држава Србија обновила преко 60 цркава и манастира, гробаља, укључујући и преизренску Богословију.

"За циљ смо имали и да спречимо намере оних који су мислили да ће бришући трагове српске духовности обрисати и постојање Срба и Србије у садашњости и будућности. Српске светиње на КиМ сијају снажније него раније и не само то, већ смо у претходној години подржали неколико десетина наслова српских писаца и песника са КиМ", казао је Ђурић.

Додао је да је Србија институционално подржала и објављивање монографија које сведоче о српској култури, историји и прошлости, о српским црквама - од тврђаве на Новом брду до зборника који говоре о српском културном, историјском и духовном наслеђу на Космету.

Подржано је и објављивање књига која се баве тематиком недавних ратова, књиге које говоре о различитим деловима јужне покрајине и њиховим завичајним традицијама, а подржан је и рад десетина културно-уметничких друштава и хорова.

Ђурић наводи да су подржане и радионице за израду српских народних ношњи, одржавање десетина различитих културних манифестација - од фестивала средњевековне музике у Призрену до рада неких од домова култура, попут оних у Грачаници, Поморављу, Косовској Митровици који имају богате програме.

И школе, као и образовне институције су подржане у последњих неколико година, наводи директор владине Канцеларије и додаје да су подржане и основне и средње музичке школе, као и високообразовне установе попут Факултета примењених уметности.

"Са поносом смо подржали и рад Народног позоришта у Приштини, које је својим делом у претходној години увеличало не само културни живот српских средина на КиМ, већ је учинило да својим представама и сјајним глумцима, реч о Косову и Метохији, уметности нашег народа у јужној покрајини, пронело далеко изван граница наше земље", казао је Ђурић.

Како је навео, држава ће наставити да и у будућности подржава српску културу и уметност на КиМ.

Сматра да је подршка култури и уметности у времену у којем се српска култура и уметност забрањују на КиМ најбољи одговор на притиске са којима се суовчавамо.

"Наш одговор онима који би да забране српске слике, језик, песму, игре је да ћемо на КиМ наставити и да певамо и да играмо и да се сећамо наше прошлости, да о њој учимо и да обнављамо наше светиње и да градимо нове школе, нове путеве, нове услове за културни, али и уопште живот нашег народа на КиМ", навео је директор владине Канцеларије.

Ђурић је истакао да ништа не може да поколеба ни државу Србију, ни српски народ у решености да штити своја легитимна права и интересе у својој аутономној покрајини Косово и Метохија.

Позвао је све оне који дођу на овогодишњи Сајам књига да посете штанд Канцеларије за Косово и Метохију који је распоређен у две хале - хали 1а и хали 4, а на којем ће моћи да учествују у бројним догађајима, а моћи ће да виде и нове наслове уметника из јужне покрајине или оних који су њом били инспирисани, као и трагове српске културе и историје у прошлости.

"Моћи ће да виде шта је српска култура и историја била у прошлости, шта је данас, а и шта ће бити у будућности на Косову и Метохији", рекао је Ђурић.

Пожелео је добродошлицу ученицима основних и средњих школа са Косова и Метохије у њихов главни град - Београд.