Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Забрана уласка Козарева на КиМ је кршење договора
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Забрана уласка Козарева на КиМ је кршење договора

23. октобар 2019. Извор: Танјуг

Забрана уласка на територију јужне српске покрајине Душану Козареву из Канцеларије за КиМ, још један је доказ нетрпељивости према свему што је српско на Косову и Метохији, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је Танјугу рекао да Козарев није ишао у политичку, већ хуманитарну мисију, наводећи да је трогодишњем дечаку Сави из Шилова требало да односе играчке које му је обећао приликом претходне посете.

Требало је, према Ђурићевим рецицма, Козарев да посети и друге Савине вршњаке и да оде до Грачанице и тамо посети школе и Дом културе.

"Њему то није омогућено, иако нема ниједног прописа који би могао да му ускрати право да се слободно креће. Напротив, забрана да се слободно креће представља кршење договора који дуже од деценије стоје на снази, а постигнути су под окриљем и уз гаранцију ЕУ", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, забрана представља још један атак на везе српског народа са државом, покушај да се Србија истисне и у хуманитарном смислу створи немогућа ситуација за српски народ.

Он је оценио да је то континуитет политике шовинизма и да је неопходно да европске институције и да међународно присуство на КиМ спречи такво понашање.

Додао је да је веома штетно и опасно што нико из Брисела не реагује на забране уласка на КиМ, подсетивиши да је пре неколико дана једној сликарки из Београда забрањено да излаже своје слике у Косовској Митровици, а Црвеној звезди да игра фудбал са другим Србима на северу КиМ.

Ђурић је упитао да ли је то та Европа за који се они залажу и европска будућност коју поједини политичари државама у региону обећавају.

"Чему служи сав тај силан Кфор, Еулекс, Унмик, Брисел, Федерика Могерини, Маја Коцијанчич, чему сви заједно служе", упитао је Ђурић који је закључио да је забрана уласка Козареву велика срамота.