Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић амбасадорa Краљевине Норвешке упознао са политичко-безбедносном ситуацијом на Косову и Метохији
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић амбасадорa Краљевине Норвешке упознао са политичко-безбедносном ситуацијом на Косову и Метохији

29. октобар 2019.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се данас са новоименованим амбасадором Краљевине Норвешке у Србији Јерном Еугеном Јелстом.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је саговорника упознао са политичко-безбедносном ситуацијом на Косову и Метохији, упозоривши да се притисци на српски народ у покрајини свакодневно појачавају, и да политички актери у Приштини регион воде путем нове дестабилизације.

Лидери албанских странака које су освојиле највећи број гласова на недавно одржаним парламентарним изборима својим политичким порукама умањују шансе за наставак продуктивног дијалога Београда и Приштине, указао је Ђурић.

Према његовим речима, непримерено је и недопустиво да се релативизују обавезе које је Приштина на себе преузела у досадашњем току бриселског дијалога, посебно обавезе које се односе на успостављање Заједнице српских општина.

Србија ће се, према Ђурићевим речима, борити за очување регионалне стабилности и иступати са иницијативама које воде повезивању и економском напретку, надајући се да ћемо у неком тренутку у будућности и у Приштини имати привремену администрацију способну да схвати да је то једини концепт који води заједничком бољитку.

За почетак, Београд од нове политичке већине у Приштини, уместо великоалбанске пропагаде, очекује да хитно повуче таксе на робу из централне Србије и почне примену онога што је до сада договорено у бриселском дијалогу, објаснио је Ђурић.