Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Нећемо имати лаку позицију по питању КиМ, чекамо став ЕУ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Нећемо имати лаку позицију по питању КиМ, чекамо став ЕУ

01. новембар 2019. Извор: Танјуг

Србија неће имати лаку позицију када је реч о решавању питања КиМ, пошто се САД залажу само за признање незавиности Косова и то се неће променити, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и додао да очекује и од ЕУ да изнесе свој став.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

На питање новинара да прокоментарише изјаву Филипа Рикера да нормализација води ка међусобном признавању Србије и Косова, као и да ли су грађани упознати са притисцима који долазе са Запада, Вучић је рекао да се труди да сваког дана говори оно што је истина, а то је да је за САД Косово независна држава.

"Само их то интересује, све остало су ситнице, али то је суштина. Нисам од оних који ће да каже - променило се и биће другачије. Која год администрација у САД да буде, очекиваће признавање Косова", рекао је.

"Али, очекујем од ЕУ да кажу свој став, јер нам нису рекли на почетку да је признање Косова крај процеса, већ су рекли да је потписивање обавезујућег документа, који би створио услове за нормализацију односа Београда и Приштине или Србије и Косова, али нигде није спомињано експлицитно признање Косова. Чекамо да видимо шта ће да кажу".

Вучић је додао да није лака позиција и да они који говоре супротно покушавају вицевима да стичу популарност код народа.

Каже да он као председник земље мора да буде озбиљан и одговоран и да зато не очекује да ће Србија имати лаку позицију.