Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић са белгијским дипломатама о проблемима Срба на Косову и Метохији
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић са белгијским дипломатама о проблемима Срба на Косову и Метохији

05. новембар 2019.

Ђурић са белгијским дипломатама о проблемима Срба на Косову и Метохији Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се данас са делегацијом Министарства спољних послова Краљевине Белгије, коју предводи директорка Сектора за билатералу, амбасадорка Аник Ван Калстер.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је белгијске дипломате информисао о политичкој и безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и проблемима са којима се суочава српски народ у покрајини.

Убедљива победа Српске листе на недавно одржаним покрајинским изборима, према Ђурићевим речима, још једном је потврдила да Срби на Косову и Метохији готово једнодушно подржавају настојања Србије да изнађе мирно и компромисно решење за проблеме у јужној покрајини.

Како је истакао, свака политичка комбинаторика у Приштини мора узети у обзир чињеницу да је Српска листа једини легитимни репрезент политичке воље српског народа на Косову и Метохији.

Ђурић је додао да забрињавају све учесталије и експлицитније поруке и потези мржње од стране привремених институција самоуправе у Приштини и представника албанске политичке заједнице, али и ћутање дела међународне заједнице.

Београд је, према Ђурићевим речима, доследно опредељен за наставак дијалога са Приштином, јер је то једини разуман и делотворан начин решавања несугласица, али да је неопходно да, пре него што разговори буду наставЉени, Приштина престане да обезвређује досадашње резултате бриселског дијалога, пре свега у делу који се односи на формирање Заједнице српских општина, и да укине антицивилизацијске таксе на робу из централне Србије.